Preskočite na glavni sadržaj

Koreografska fantazija br. 5: arhitekture vremena

U sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra, nagrađivana koreografkinja Marjana Krajač premijerno predstavlja projekt  Koreografska fantazija br. 5: arhitekture vremena. Izvedbe za kameru, plesni studio i zvuk grada bit će dostupne online od 23. lipnja, a u jesenskoj kazališnoj sezoni očekuju nas sljedeće verzije rada uživo.
vrijeme: 23.06.2020.
url: https://www.facebook.com/sodabergkoreografskilaboratorij/

'Koreografska fantazija br. 5' je posljednji rad u ovom ciklusu iz nagrađivane serije radova koreografkinje Marjane Krajač. U izvedbi četiri plesne umjetnice; Anne Javoran, Sare Piljek, Nastasje Štefanić i Ane Vnučec, uz suradnju dramaturginje i autorice Zee Hartmann, istraživačko bilježenje procesa plesne kritičarke Ivane Slunjski te suradnju vizualnih umjetnika Tjaše Kalkan i Matije Kralja, rad je nastajao u digitalnom i fizičkom prostoru između Zagreba, Berlina i američkog Columbusa, tijekom svibnja i lipnja 2020. godine. Prigrlivši ograničenja globalne zdravstvene krize kao strukturu, neizvjesnost kao algoritam, kontingenciju kao namjeru, a umjetnički proces kao prostor solidarnosti, koreografski pogled, vrijeme i materijalnost organizirani su drugačije.
 
U dvosatnoj izvedbi za kameru, plesni studio i zvuk grada, 'Koreografska fantazija br. 5' inzistira na događaju plesa kao sjecištu i ishodištu biopolitika koje na različite načine reorganiziraju uvjetovanosti i prisutnosti tijela. No upravo to i takvo vrijeme; posredovano i raskomadano, odgođeno i fragmentirano, multiplicira i konstruira drugačije vidove prostornosti i materijalnosti: raspršene arhitekture, trajanja mašine, ponovljenog pogleda.
 
Marjana Krajač jedna je od najistaknutijih hrvatskih koreografkinja. Autorica je brojnih koreografskih, autorskih i istraživačkih radova koji često proširuju granice razumijevanja plesnog i koreografskog medija. Dobitnica je Nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko ostvarenje i Godišnje nagrade strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju. Njezin umjetnički rad obuhvaća više od petnaest godina kontinuiranog umjetničkog stvaranja u lokalnom i internacionalnom kontekstu, često strukturirajući smjernice o plesnoj umjetnosti i njenom širem značenjskom teritoriju. Od jeseni 2019. godine doktorandica je na Plesnim studijima na The Ohio State University u Columbusu (SAD).
 
Facebook event