" />
festival

Mediteranski festival knjiga od 9. do 13. svibnja u Splitu


vrijeme: 09.05.2018. - 13.05.2018.
mjesto: Split

Na drugom Mediteranskom festivalu knjiga, koji će se od 9. do 13. svibnja održati u Splitu, sudjelovat će osamdeset nakladnika, bit će predstavljena 21 nova knjiga, a kao poseban gost festivala na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u prostorijama Grada Splita, najavljen je i 'norveški kralj krimića' Jo Nesbø.

U sklopu festivala održat će se i devet panela te niz radionica i predavanja, a cijeli će program, prvi put u Hrvatskoj, biti otisnut i na Brailleovu pismu.
 
"Bogat ovogodišnji program dokazuje da su organizatori ozbiljno promišljali festival, čija je važnost za grad Split velika, jer se njime potiče gospodarska djelatnost u nakladništvu koja je u ovom dijelu zemlje u zatišju i koju treba probuditi kako bi se pokazalo da se život događa i izvan Zagreba", istaknula je zamjenica splitskoga gradonačelnika Jelena Hrgović.
 
Dodala je kako je veseli što je velik naglasak stavljen na program za djecu i mlade, koji će zahvaljujući radionicama, kvizovima, igrama i drugim aktivnostima moći sudjelovati u programu i razvijati ljubav prema knjigama.
 
"MFK želi doista biti dostupan svim građanima, bez obzira na dob, interese i eventualne otežavajuće okolnosti, što dokazujemo i činjenicom da će prvi put u Hrvatskoj program jednoga festivala biti otisnut na Brailleovu pismu te putem Saveza slijepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske knjižnice za slijepe distribuiran svim njihovim korisnicima", istaknuo je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Mišo Nejašmić.
 
Ovim se festivalom, dodao je, Split upisao u prestižan popis gradova koji imaju sajam i festival knjiga. Nejašmić očekuje da će ove godine biti veći broj posjetitelja te da će u sljedećim godinama festival donijeti ozbiljne promjene za sudbinu knjige.
 
Nastup na festivalu organizatorima je potvrdilo 80 nakladnika koji će posjetiteljima ponuditi ukupno deset tisuća naslova s popustima od 70 posto, rekao je član vijeća Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina dodavši da je MFK zapravo zamišljen kao kontrapod Interliberu, programski jači i aktualniji.
 
Urednik programa MFK-a Kruno Lokotar najavio je da će na ovogodišnjem festivalu biti predstavljena 21 nova knjiga te, uz programske cjeline inaugurirane prošle godine, istaknuo i dvije tematske linije - Hercegovina i Dalmacija. Potvrdio je dolazak na festival norveškog pisca krimića Joa Nesbøa, koji će u petak, 11. svibnja predstaviti svoj roman "Macbeth", te najavio gostovanje hrvatskoga književnika Kristiana Novaka.
 
"Ovaj festival se razlikuje od ostalih po svojim zanimljivim panel diskusijama na kojima će posjetitelji moći čuti različita mišljenja na različite teme. Novost je i projekt Mitopeja kojim ćemo iskoračiti iz Splita i posjetiti Zadar, Imotski, ali možda i druga mjesta", rekao je na kraju Lokotar.
 
Mediteranski festival knjiga održat će se od 9. do 13. svibnja u Športskom centru Gripe, a ulaz je besplatan. (Hina)

(R.P.B., 03.05.2018)