Preskočite na glavni sadržaj

Domino poziva na sudjelovanje u performansu Siniše Labrovića

U nastavku svog projekta 'Budućnost političkog performansa' koji provodi povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, Udruga Domino nastavlja poziva građane i građanke da se uključe u novu umjetničku akciju konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića.
vrijeme: 15.06.2020.
url: https://www.facebook.com/perforacije/
Domino smatra da je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije prilika da se podsjetimo i povijesnih korijena europskog identiteta iz perspektive nastanka Europske unije, utemeljene na ideji suradnje europskih naroda kako bi se izbjegli ratovi.

 

U fokusu Labrovićeve umjetničke akcije su povijesne ikoničke ličnosti koje su obilježile europski politički, znanstveni, kulturni i umjetnički, graditeljski, ekonomski i radni, sportski i drugi život u proteklih više od 100 turbulentnih godina. Građani će stavljanjem maski s njihovim portretima 22 osvijestiti historijske korijeni osobnog identiteta, ali i ukazati da smo i sami kreatori povijesti, stvaratelji i svoga života i života budućih generacija.

 

Za akciju su odabrani Twiggy, Angela Merkel, Rosa Luxemburg, Nadia Comaneci, Marie Curie, Simone de Beauvoir, Sophia Loren, Cicciolina, Marina Abramović, Anonimna Europljanka, Anonimna Afrikanka, Franjo Tuđman, Josip Broz Tito, Adolf Hitler, Josif Staljin, Albert Einstein, Le Corbusier, Joe Strummer, Franz Kafka, Ivan Pavao II., Cristiano Ronaldo, Sigmund Freud.

 

"Život kakav živimo danas, u svakom svom segmentu, živimo upravo zahvaljujući i njima pa možemo bez pretjerivanja reći kako je svatko od nas simbolički jednim dijelom i oni", ističu iz Domina.

 

Po njihovim riječima, uz svijest o prošlosti, projekt je i potvrda naše sadašnjosti i svjesnosti o tome da je svatko od nas svakim svojim činom, ma kako se banalan/nevažan i svakodnevan činio, i graditelj budućnosti.

 

"Budućnost ne određuju samo velikani, nego možda još i više mi živeći svaki svoj trenutak koji se upliće u stotine milijuna tuđih trenutaka i koji time tvore anonimni i moćni brod sadašnjosti na svom plovu ka budućnosti", dodaju.

 

Sudionici sami biraju sebi prihvatljiv način, mjesto i vrijeme, te mogućnost anonimnosti, pri sudjelovanju, a maske se preuzimaju do kraja lipnja u uredu udruge Domino,.

 

Siniša Labrović konceptualni je umjetnik koji stvara beskompromisne radove i najčešće kroz formu performansa progovara o društveno-političkim odnosima, a prije više od godinu dana zagrebačku adresu zamijenio je berlinskom.

 

Lica Europe se kao dio projekta "Budućnost političkog performansa" provodi u okrilju programa “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.” Zaklade Solidarna te projekta suradnje ACT uz podršku Kreativne Europe.

 

Informacije o slanju fotografija i videa, mogu se pronaći na Facebook događaju "Lica Europe - poziv na sudjelovanje", a dokumentacija građanskog sudjelovanja moći će se pogledati na stranici Domina i društvenim mrežama projekta. (Hina)