Preskočite na glavni sadržaj

Počela obnova zagrebačkog kina 'Europa'

Prva od triju faza radova na rekonstrukciji zagrebačkog kina 'Europa' počela je u četvrtak, a trebala bi biti završena do kraja iduće godine, priopćeno je iz Grada Zagreba.
vrijeme: 04.06.2020.
mjesto: Zagreb
Zagrebački gradonačelnik Milan bandić najavio je da se prva faza odnosi na obnovu fasade i krovišta, druga na obnovu interijera, a treća na uređenje prostorija po uzoru na stari izgled. Ugovor s Arhitektonskim fakultetom potpisan je lani u rujnu.

 

"S ovakvom obnovom ćemo u kinu Europa uživati idućih 200 godina jer sve što vrijedi traje, a sve što traje vrijedi", rekao je.

 

Profesor s Arhitektonskog fakulteta Alan Braun, voditelj projekta obnove, objasnio je da se počinje sa sanacijom pročelja koje će se vratiti u stanje iz 1925., kakvo je bilo na svome otvorenju.

 

"U drugoj su fazi planirani restauracijski radovi na interijeru jer se u istraživanjima pokazalo da prethodno stanje nije odgovaralo izvornom izgledu - bogato koloriranu i s obrađenim mramorom ukrašenu interijeru. U posljednjoj fazi će se u cijelosti osuvremeniti prostor te će se ugraditi instalacije za moderno grijanje, hlađenje i ventilaciju kako bi se u kinu mogle održavati i druge priredbe", napomenuo je.

 

Direktor Gradsko stambeno komunalnog gospodarstva Joško Jakelić istaknuo je da će njegova podružnica, koja je upravitelj zgrade u Varšavskoj 3, nadzirati radove na obnovi.

 

"Projekt je vrijedan oko 1,8 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će se financirati iz pričuve koja iznosi oko 20 kuna po kvadratu mjesečno u idućih 15 godina, a obračunska površina objekta je 2000 kvadrata“, dodao je.

 

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić istaknula je da je cjelovita obnova kina bila neophodna te da se i ovog ljeta nastavlja s programom na ljetnoj pozornici Tuškanac.

 

Ravnatelj Kulturno informativnog centra u Zagrebu Petar Bujas rekao je kako je pripremljen bogat trodnevni program na pozornici, koji se bavi legendarnom filmskom glazbom,. Prikazat će se nekoliko filmova i održati koncerti Zagrebačkih solista te Gabi Novak i Matije Dedića. (Hina)