Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena zbirka pjesama Tomislava Milohanića 'Svjetlokazi'

Zbirku pjesama književnika Tomislava Milohanića 'Svjetlokazi', u kojoj je jedan ciklus na arhaičnoj čakavici zapadne Istre, objavilo je u svojoj Maloj knjižnici Društvo hrvatskih književnika (DHK).
vrijeme: 04.06.2020.
url: http://www.dhk.hr
Zbirku je uredio Antun Pavešković, a podijeljena je na šest ciklusa pjesama, među kojima je jedan ciklus na čakavskom narječju te pet na standardu hrvatskoga književnog jezika: Za staknuti voganj, Slapovita šutnja, Umjetnikov put križa, Sonetni adventski vijenac, Iskrenje i žuborenje i Svjetlokazi.

 

Zbirka sadrži ukupno osamdeset pjesama.

 

U prvom ciklusu pjesama "Za staknuti voganj kroz stihove zvonke", na arhaičnoj čakavici zapadne Istre, ističe nakladnik, isprepliće se zavičajno, nacionalno i univerzalno.

 

Ciklus "Slapovita šutnja" suptilno raskriljuje arkadijski svijet djetinjstva u vilinskoj Istri, bljeskovima radosti, vedrine i mudrosti.

 

U ciklusu "Umjetnikov put križa", prevladava pasija stvaranja, doživljavanja, obnavljanja i zapitanosti, napominje nakladnik i dodaje kako se kroz arhetipove i zgusnutu metaforika prepliću zbilja i slutnje, realno i nadrealno, a duboko se ćuti agonija bola, preobrazbe i svjetla.

 

Sonetni adventski vijenac je ciklus sastavljen od četiri soneta s "plamenom" odozgora –  četiri nedjelje došašća, u autentičnom ambijentu seoske idile, u ozračju rustikalne istarske kuće, napominje nakladnik.

 

Naglašava kako je u sonetima upleten ugođaj bdijenja, iščekivanja, blagosti te otajstveni odsjaj nutarnje svjetlosti i poljubac neba i zemlje.

 

U formi haiku pjesme u ciklus "Iskrenje i žuborenje" uhvaćene su impresije bljeskova radosti u probuđenoj prirodi, dodaje nakladnik.

 

U ciklusu "Svjetlokazi" uzneseno je, ističe, i uskovitlano doživljavanje posebnih, darovanih trenutaka,  koji u sebi sažimlju i oduhovljuju stalno pulsirajuće sada, neopozivo i sublimatski ukotvljeno u Riječi, Logosa i Ljubavi.

 

Tomislav Milohanić rođen je 1956. u Rapavelu na Poreštini. Pjesnik je, pripovjedač, putopisac i scenarist. Objavio je više knjiga, među kojima i i "Briskvin cvit iz bukalete" te "Kantunali". Pjesme su mu prevođene na više jezika. (Hina)