koncert

Máne i LADO - Splet folklornih plesova na mađarski i hrvatski način


vrijeme: 29.05.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Mađarski državni narodni ansambl i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastupit će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 29. svibnja ove godine.  

Mađarski državni narodni ansambl, koji uskoro navršava 70 godina postojanja, pred hrvatskom će publikom prvi put nastupiti 29. svibnja 2018. godine.

Orkestar i plesači toga ansambla prikazat će najljepše mađarske narodne plesove iz mnogih mjestâ: od Kalocsa preko Szatmára do Kalotaszega, uz autentičnu glazbenu pratnju. Spektakularni niz mađarskih plesova bit će isprepleten s plesovima u izvedbi LADA, s predivnim baranjskim i međimurskim koreografijama te plesovima s otoka Cresa. Plesni i glazbeni elementi rječito dokazuju da mađarski i hrvatski narod povezuje, uz naše mnogobrojne vrijednosti, i naša narodna kultura.

Suradnja dvaju ansambala počela je 2017. godine: u Mađarskom institutu u Zagrebu članovi su se zajedno prisjećali Antala Kricskovicsa, hrvatskoga plesnog umjetnika iz Mađarske koji je bio koreograf Mađarskoga državnog narodnog ansambla, a ujedno i član LADA. Njegova je umjetnost spajala kulture obaju naroda. 

Opširnije(D.H.F., 17.05.2018)

Tagovi: mane, lado, folklor