projekcija

Retrospektiva nezaboravnih uloga Ivice Vidovića u 'Tuškancu'


vrijeme: 19.04.2018. - 22.04.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Filmom 'Kad čuješ zvona' Antuna Vrdoljaka u četvrtak u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' počinje četverodnevna retrospektiva 'Nezaboravne uloge Ivice Vidovića', s filmovima u kojima je nastupao taj istaknuti hrvatski glumac.
 

Uz uvodno izlaganje filmologa Nikice Gilića i Vrdoljakov film koji je Vidović snimio 1969. godine, gotovo na samom početku karijere, prvi dan retrospektive prikazat će se i noviji, "Fine mrtve djevojke" iz 2002. Dalibora Matanića, u kojemu je odigrao jednu od zapamćenijih uloga u tom filmu.

 

Šetnja kroz deseteljeća plodnog filmskog stvaralaštva nastavljaju se idući dan s klasicima “Ritam zločina” Zorana Tadića (1981.)  te “W. R.: Misterije organizma” (1971.) Dušana Makavejeva.

 

Na programu u subotu su “Idu dani” (1970.) Fadila Hadžića i “Zasjeda” (1969.) Živojina Pavlovića, a retrospektivu će zatvoriti  “Kužiš stari moj” (1973.) Vanče Kljakovića i “Čovjek koji je volio sprovode” (1981.) Zorana Tadića.

 

U "Tuškancu" će se postaviti i izložba filmskih i TV fotografija te plakata posvećena tom velikanu hrvatskog glumišta, osnivaču Teatra Rugantino.

 

Povod za retrospektivu je objavljivanje monografije posvećene Ivici Vidoviću “Hod po rubu, s Ivicom” Gordane Gadžić, čija će se promocija održati 21. travnja u Gliptoteci HAZU, gdje će biti postavljena i izložba fotografija iz Vidovićeve kazališne karijere.

 

Monografija je objavljena "između sedme godišnjice smrti i 79. rođendana" Ivice Vidovića (1939. - 2011.), a nakladnici su Teatar Rugantino i Školska knjiga. Na 504 stranice donosi bogatu arhivsku građu, više od 800  fotografija, dokumenata, programskih knjižica, plakata, memorabilija.

 

Vidovićeva supruga i suradnica Gordana Gadžić skupila je za knjigu niz autorskih priloga, kritičkih osvrta, teatroloških i filmskih studija, velikih ili manjih intervjua, izjava, zapisa, sjećanja te tekstove istaknutih predstavnika hrvatskog dramskog i kazališnog života.

 

S jednakom pozornošću na njegov rad u kazalištu, na filmu i televiziji na cjelokupnom kulturnom prostoru bivše Jugoslavije, monografija podsjeća i na ukupno 221 njegovu ulogu. (Hina)

 

(R.P.B., 19.04.2018)