Preskočite na glavni sadržaj

Istraživački dio projekta 'Umjetnost u zajednici' nastavlja se na Velebitu

Istraživački dio projekta "Umjetnost u zajednici", koji preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti - nasljeđe grupe "Zemlja" i Krste Hegedušića u kontekstu suvremene umjetničke prakse, nastavit će se krajem ovoga mjeseca na Velebitu.
vrijeme: 22.05.2020.
url: http://www.hdlu.hr

Riječ je o projektu "Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’" voditelja Maje Flajsig i Josipa Zankija, priopćilo je u petak Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU).

Projekt će se zasnivati na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon).

U okviru projekta dosad su održana umjetnička istraživanja i radionice u Hlebinama i Koprivnici kao početnoj točki društvenog eksperimenta grupe "Zemlja" i cijele naivne umjetnosti.

Istraživanje će se nastaviti na Velebitu krajem svibnja u Nacionalnome parku Paklenici koji je, kako je istaknuto, odabran zbog ideje o zemaljskom raju koje je naivno slikarstvo opetovano tražilo.

Na Velebitu će studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom voditeljice radionica Maje Rožman stvarati drvoreze koji će biti predstavljeni na izložbi u Starigradu Paklenici.

HDLU je najavio da će se projekt predstaviti 9. lipnja ove godine u sklopu Europskoga dana kreativnosti EU projekta CreArt na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te u Galeriji Karas.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u velikoj i maloj predavaonici održat će se tako radionice slikanja na staklu uz vodstvo naivnih slikara te izložba posvećena djelovanju Krste Hegedušića.

Organizator projekta je HDLU u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je sufinanciran novcem Europske komisije u okviru programa Kreativna Europa, Ureda za udruge Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Grada Zadra, Turističke zajednice općine Starigrad, Sisačko-moslavačke županije, Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Turist Hotela. (Hina)