koncert

Ansambl Glazbene staze: 'Zagreb Pierrot Project'


vrijeme: 21.04.2018.
mjesto: Zagreb, KD vatroslava Lisinskog (mala dvorana)

U subotu, 21. travnja 2018. u 20 sati, u Maloj dvorani Lisinski, Ansambl Glazbene staze izvodi koncert pod nazivom 'Zagreb Pierrot Project'. 

Nakon putovanja Zvjezdanim stazama, Bajkovitim stazama i Stazama struna, Ansambl Glazbene staze poziva na možda najizazovnije putovanje do sada – u kratku, ali burnu povijest svog ansambla – „pierrot“ sastava.

Kao jedini hrvatski pierrot ansambl, a taj naziv nosi zahvaljujući neobičnom miješanom sastavu instrumenata kojeg čine flauta, klarinet, violina, violončelo i klavir, ansambl ovoga puta donosi izvorna djela pisana za svoj sastav.

Na subotnjem koncertu izvest će djela velikana 20. i 21. stoljeća koji su promijenili tijek glazbene misli: Komornu simfoniju op. 9  Arnolda Schönberga, glazbenog revolucionara 20. stoljeća i Pulitzerom nagrađeni Double sextet Steve Reicha, po nekima najvećeg živućeg skladatelja i oca minimalizma u glazbi. Zanimljivost Double sexteta je da je pisan za dva istovjetna seksteta. Svaki se sastoji od pierrot sastava proširenog vibrafonom.  Skladba se može izvesti na dva načina: s dvanaest glazbenika ili šest glazbenika koji sviraju uz vlastitu snimku, a upravo takvu izvedbu publika će imati priliku čuti na subotnjem koncertu.

Također će izvesti i Fantastičnu suitu sjajnog mladog hrvatskog kompozitora Ivana Končića skladanu upravo za Glazbene staze 2014. godine.

U izvedbi Double sexteta, ali i u zanimljivom solo obračunu s jednim metronomom, predstavit će se i istaknuti udaraljkaš mlađe generacije Renato Palatinuš.

Program:

Ivan Končić: Fantastična suita, za pierrot sastav
Arnold Schönberg / obr. Anton Webern: Prva komorna simfonija u E-duru, op. 9, za pierrot sastav
Casey Cangelosi: Sleight of And Evil Hand, za udaraljke solo
Steve Reich: Dvostruki sekstet, za komorni sastav i snimku

Ansambl Glazbene staze:
Eda Rimanić, flauta, Vlade Matulić, klarinet, Đana Kahriman, violina, Andrija Šimić, violončelo, Iva Ljubičić Lukić, klavir.

Gost koncerta:
Renato Palatinuš, udaraljke

https://www.facebook.com/GlazbeneStazeHR/


 

(D.H.F., 17.04.2018)

Tagovi: glazbene staze