izložba

Nika Radić: 'Izložba kakvu ste uvijek oduvijek željeli vidjeti'


vrijeme: 21.04.2018. - 02.05.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija AŽ, Žitnjak 53

Izložba Nike Radić pod nazivom ''Izložba kakvu ste uvijek oduvijek željeli vidjeti'' otvara se u Galeriji AŽ u Zagrebu, u subotu 21. travnja 2018. 
Izložba započinje performativnim predavanjem o hipnozi u kojem će autorica govoriti o svojim iskustvima u komunikaciji s publikom. Tom će prilikom i hipnotizirati posjetitelje s namjerom da vide izložbu kakvu su oduvijek željeli vidjeti. Nakon otvorenja u galeriji će ostati izložena audio dokumentacija s opisima izložbi koje su posjetitelji vidjeli na otvorenju. Izložba ostaje otvorena do 2. 5. 2018.

''Već sam se dugo bavila problemima i granicama komunikacije. To je katkad bila tema mojih radova a katkad sam se s tim susretala kao s problemom dok sam s drugim ljudima vodila razgovore o svom radu. Pred nekoliko sam godina upravo zbog toga odlučila napraviti eksperiment koji se razvio u dosta opsežan projekt „Poruka“. Tada sam gradila instalaciju kroz razgovore sa sudionicima i rad sam mijenjala ovisno o tome što su mi sudionici rekli kao svoju interpretaciju. Nakon godine dana promjena na instalaciji, dalo se vidjeti da većina ljudi u radu prepoznaje ono s čim se sami u tom trenutku bave, odnosno ono što im je blisko, dovodeći tako u pitanje koliko uopće možemo poručiti nešto novo.
Interes o tome kako komuniciramo nedavno me doveo do literature o psihološkim aspektima razumijevanja i tako sam gotovo slučajno došla do knjiga o američkom psihijatru Miltonu Ericksonu i njegovom radu u SADu od 50ih do 80ih godna prošlog stoljeća. Erickson je, puno godina nakon što je Freud odustao od toga kao metode, ponovo uveo hipnozu u psihoterapiju i pokrenuo puno kasnijih pokreta koji i danas postoje diljem svijeta. Mene je cijela tema zaintrigirala kad sam pronašla dosta paralela između toga kako je Erickson opisivao komunikaciju kroz hipnozu i toga što se meni čini da je način na koje umjetničko djelo funkcionira kao medij.
Zbog svih tih razloga, odlučila sam direktno primijeniti hipnozu u kontekstu vizualne umjetnosti te preskočiti fizičko izvođenje radova, nego prepustiti imaginaciji posjetioca da konačno vide izložbu kakvu su uvijek željeli vidjeti.'' N.R.

Nika Radić
rođena je u Zagrebu 1968. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i povijest umjetnosti na sveučilištu u Beču. Kako je živjela u raznim zemljama i bila prisiljena živjeti na raznim jezicima, nije iznenađujuće da joj je i profesionalni interes vrti oko komunikacije. Izlagala je na brojnim izložbama od kojih su recentnije: „Yurei“, KIT, Kyoto, „Puno putujemo“ MKC, Split, “My Daily Room”, Berlin Weekly, Berlin, „Doma“, MUO, Zagreb. Dobitnica je više nagrada i rezidencijalnih boravaka među kojima su i Nagrada Radoslav Putar, ArtsLink stipendija na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu i Villa Kamogawa Goethe Instituta u Kyotu.

https://www.facebook.com/events/897598667078564/

(D.H.F., 17.04.2018)

Tagovi: nika radić