Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: Art-kino otvara vrata 26. svibnja

Art-kino otvara svoja vrata 26. svibnja uz nužne mjere opreza i svojim gledateljima donosi nove i nagrađivane europske filmove, prvi među njima je film 'Sinonimi' Nadava Lapida, pobjednik prošlogodišnjega Berlinalea, a 1. lipnja otvara se i Ljetno Art-kino.
vrijeme: 26.05.2020.
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/
Tako ćemo ponovno, nakon dvomjesečne stanke, gledati filmove zajedno jer projekcije u Art-kinu Croatia u Krešimirovoj 2 kreću 26. svibnja, priopćilo je u četvrtak to riječko kino. 

 

Na repertoaru će biti nova i nagrađivana ostvarenja europske kinematografije kao i posljednji hitovi za djecu i mlade tijekom vikenda. Kako je istaknuo, već 1. lipnja, ranije nego prošlih godina, otvorit će se i ljetna oaza filma u Rijeci, - Ljetno Art-kino u dvorištu kapucinskoga samostana, odakle će bogat filmski program uljepšavati riječke večeri pod vedrim nebom tijekom čitavoga ljeta.

 

Program u dvorani Art-kina 26. svibnja u 20 sati otvara film "Sinonimi" Nadava Lapida, pobjednik prošlogodišnjega Berlinalea. Temeljen na autorovim stvarnim iskustvima, film donosi priču o Izraelcu koji dolazi u Pariz odlučan u namjeri da do temelja izbriše svoj izraelski identitet i prošlost. Ipak, u Lapidovoj ekscentričnoj i tragikomičnoj priči duhovi prošlosti ne nestaju tako lako.

 

Idućega dana, 27. svibnja, u isto vrijeme, na program će biti francusko-talijanski dokumentarni hit "Selfie" u režiji Agostina Ferrentea koji analizira okolnosti nehotičnog ubojstva 16-godišnjeg Davidea Bifolca tijekom policijske potjere u zloglasnoj napuljskoj četvrti Traiano. Pritom redatelj dvojici najboljih prijatelja ubijenoga mladića daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao selfie film. Rezultat je impresivan i zabavan kolaž o adolescenciji, čvrstom prijateljstvu i životu u kojem budućnost često određuje društveno i obiteljsko okruženje.

 

U četvrtak, 29. svibnja, bit će prikazana talijanska krimi-drama "Sitne ribe", čiji scenarij potpisuje otac Gomorre Roberto Saviano, stvarajući još jednu realističnu priču o napuljskoj mladeži uključenoj u rad tinejdžerskih bandi čiji život bez budućnosti trenutačno donosi brzu zaradu, zabavu i status u društvu. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na prošlogodišnjem Berlinaleu.

 

Program za mlade s početkom u 17 sati u petak, 29. svibnja, donosi švedsku obiteljsku komediju "Sune i Sune" o nedaćama u životu desetogodišnjega Sunea, a 31. svibnja na veliko platno Art-kina vraća se Disneyjev i Pixarov animirani hit "Naprijed", autora proslavljenoga "Čudovišta iz ormara", koji prati avanture dvojice tinejdžera vilenjaka u potrazi za preostalom čarolijom u svijetu oko nas.

 

Projekcije uz nužne mjere opreza

 

Kako je istaknuto, Art-kino će provoditi nužne mjere opreza kako bi se održala sigurnost posjetitelja i zaposlenika kina.

 

Broj sjedala u dvorani formiran je na temelju preporučenih mjera distanciranja te će na raspolaganju biti ukupno 40 sjedala, udaljenih propisanim razmakom, a posjetiteljima se preporučuje kupovina ulaznica putem mrežne stranice.

 

Art-kino poziva sve zainteresirane građane da prate daljnje obavijesti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Art-kina o mogućim daljnjim izmjenama u radu kina, prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19., a više informacija može se potražiti na https://www.art-kino.org. (Hina)