izložba

Predstavljanje knjige 'Burnum Project' i izložbe 'Pompeji Intra-Extra'


vrijeme: 17.04.2018.
mjesto: Arheološki muzej u Zagrebu

U utorak, 17. travnja 2018. godine u 17:30 sati, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Burnum Project: Istraživanja arheološke Misije bolonjskog Sveučilišta u Hrvatskoj (2005. - 2015.g.) i otvorenje izložbe 'Pompeji Intra-Extra'. 

Burnum Project
Istraživanja arheološke Misije bolonjskog Sveučilišta u Hrvatskoj
(2005. - 2015.g.)
Zahvaljujući hrvatsko-talijanskoj znanstvenoj suradnji započetoj 2005. godine, antički lokalitet Burnum (Ivoševci – Šibensko-kninska županija), rimski vojni logor, a zatim i municipium (II st. pr.Kr.), mjesto je suvremenih interdisciplinarnih arheoloških istraživanja koja kao cilj imaju povijesnu rekonstrukciju i valorizaciju nalazišta.
Od 2010. godine Burnum se ubraja u arheološke Misije koje podržava i Ministarstvo vanjskih poslova i Međunarodne kooperacije Republike Italije, a odnedavno i Talijanski Institut za kulturu u Zagrebu, pod vodstvom ravnateljice Stefanije Del Bravo, koji uvelike promovira istraživačke radove i postignute rezultate.
Zahvaljujući usavršenim metodama istraživanja i strpljivom radu hrvatskih arheologa i bolonjskog Sveučilišta danas smo u mogućnosti rekonstruirati događaje koji su pretvorili rimski logor Burnum u značajan politički, administrativni i gospodarski centar Dalmatie, važne i strateške provincije rimskog Carstva.
Burnum Project je inicijativa pokrenuta od strane nekoliko istraživača i znanstvenika Odsjeka za Kulturu i Civilizacije Sveučilišta u Bologni, Gradskog Muzeja u Drnišu i Odjela za Arheologiju Sveučilišta u Zadru, pod pokroviteljstvom Nacionalnog parka Krka i Centra za istraživanje arheologije Jadrana.
 
Pompeji Intra-Extra:
rad arheologa Sveučilišta u Bologni
na izložbi u Arheološkom muzeju u Zagrebu i sjedištu Talijanskog instituta za kulturu“
 
Tisućugodišnji šarm antičkog grada, kvalificirani rad arheologa te mjesta i ljudi moderne svakodnevice izvan granica ruševina... Izložba opisuje rad Sveučilišta Alma Mater u okviru Plana upoznavanja Pompeja, inovativnog projekta analize i dokumentiranja cijelog antičkog grada, pokrenut 2015. godine. Radi se o dijelu Velikog Projekta Pompeji, kojeg vodi Nadzorno povjerenstvo, a financira se europskim i nacionalnim fondovima. Projekt je izuzetna prilika za rad i studij velikog broja mladih istraživača, kao i važno iskustvo obuke na terenu.
Autor izloženih fotografija je Pierluigi Giorgi, iskusni fotoreporter, osjetljiv na temu antičkog i modernog krajolika. Svojim snimkama Giorgi otkriva priču koja se razvija po točkama gledišta, kako unutar arheološkog područja, tako i prema okolnom teritoriju. Zbirku zaključuju obrađeni fotografski portreti nekih od protagonista, podvrgnuti umjetnom starenju i vremenskoj degradaciji koja pogađa i arheološke strukture.
"Arheolozi koji rade na ulicama i kućama u Pompejima“, objašnjava direktor projekta Giuseppe Sassatelli, „svakodnevno doživljavaju šarm novog otkrića u očaravajućem gradu koji se neprestano preobražava promjenom svjetla i sezonskih doba. Ali raditi u Pompejima znači i uranjanje u suvremeni tok prometa i života koji još uvijek teče izvan granica nalazišta, na što aludira naslov izložbe. Pompeji pomalo ulaze i ostaju u srcu protagonista ove male avanture i održavaju se ne samo u njihovom iskustvu, već i u njihovim pogledima."
 
O projektu Pompeji: Veliki projekt spoznaje, konzervacije i valorizacije - U Pompejima je u tijeku Veliki Projekt Pompeji kojeg financira Europska Unija i talijanska Vlada sa 105 milijuna eura. Većina je snage, računajući i osoblje Nadzornog povjerenstva, usmjerena prema očuvanju stabilnosti objekata, izvanrednog održavanja koje će po prvi put omogućiti sustavne radove na zaštiti svih 66 hektara antičkog grada.
 
Knjigu i izložbu će predstaviti:
Dr. Alessandro Campedelli, istraživač Sveučilišta u Bolonji
Pier Luigi Giorgio, profesionalni fotograf
Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu
Edoardo Bedin, menadžer za međunarodnu suradnju i partnerstvo Arheološkog muzeja u Zagrebu
Dr. Stefania del Bravo, ravnateljica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu
Nj. E. g. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj


 

(D.H.F., 13.04.2018)