obljetnica, proslava

U srijedu UNESCO obilježava 60 godina


vrijeme: 16.11.2005. - 18.11.2005.
mjesto: Pariz

Šezdesetak povjesničara, antropologa i filozofa predlaže nove puteve za budućnost UNESCO-a na međunarodnom kolokviju koji će se održati u Parizu povodom 60. obljetnice osnutka te UN-ove agencije za obrazovanje, znanost i kulturu.

Pod predsjedanjem uglednog antropologa Claudea Levi-Straussea, člana Francuske akademije, intelektualci i ugledni znanstvenici iz cijelog svijeta pokušat će od 16. do 18. studenoga dogovoriti kojim će smjerovima krenuti istraživanja i međunarodna znanstvena suradnja u idućih pet godina.

Na svečanom zasjedanju povodom 60. godišnjice postojanja organizacije, osnovane 16. studenoga 1945., govorit će i dvojica bivših glavnih direktora UNESCO-a: Amadou-Mahtar M'Bow, koji je vodio organizaciju od 1974.-1987., te Federico Mayor (od 1987.-1999.), kao i sadašnji prvi čovjek Koichiro Matsuura, koji je netom ponovo izabran na čelo za iduće četiri godine.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu danas ima 191 državu-članicu i šest promatrača, dok ih je pri osnutku u Londonu bilo 37.

Ovogodišnja proslava protječe u znaku diplomatske pobjede nad Sjedinjenim Državama oko pitanja kulturne raznolikosti. Naime, velika većina zemalja članica izglasala je sredinom listopada, na Općoj konferenciji u Parizu, Konvenciju o zaštiti kulturne raznolikosti.

UNESCO je objavio i svjetsko izvješće kojim poziva države članice "da podijele znanje", kako bi poticale gospodarski razvitak i smanjivale jaz između sjevera i juga, a ti su ciljevi upisani i u Milenijske
ciljeve za razvitak Ujedinjenih naroda.

Šezdeset godina nakon osnutka UNESCO želi ponovno potvrditi svoju početnu ambiciju "izgradnje mira u duhu ljudi" kroz dijalog među civilizacijama na temelju poštivanja općih vrijednosti.

Hina