Preskočite na glavni sadržaj

Drago Ibler – arhitektura kao ideja života

Hrvatski muzej arhitekture HAZU najavljuje međunarodni znanstveni skup u povodu stote obljetnice početka djelovanja arhitekta Drage Iblera.
prijava: 30.06.2020

Održavanjem znanstvenog skupa o arhitektu Dragi Ibleru (1894.-1964.), stvaratelju niza antologijskih djela i jednom od utemeljitelja Zagrebačkoga arhitektonskog kruga, Hrvatski muzej arhitekture HAZU obilježava stotinu godina od početka autorova djelovanja.

Već za studentskih dana, počevši od 1920. godine, Ibler je sudjelovao u nizu arhitektonskih natječaja u znaku socijalnih i umjetničkih izazova razdoblja. Svojim je opusom i višeznačnim djelovanjem desetljećima ustrajno promicao progresivna načela arhitektonskog oblikovanja u rasponu kreativnog izričaja od ekspresionizma i nove stvarnosti 1920-ih do modernizma internacionalnoga stila 1930-ih i poetičnog funkcionalizma 1950-ih godina. Za upoznavanje stvaralačke osobnosti arhitekta Drage Iblera zaslužna je akademkinja Željka Čorak, koja je Iblerovo djelo predstavila u funkciji znaka, kao paradigmu jednoga vremena u kojem je stvarana moderna arhitektura. Ovim znanstvenim skupom želja nam je nadovezati se na uporišne točke, ponovno razmotriti Iblerove stvaralačke, pedagoške i strukovne pozicije, utvrditi njegovu važnost i utjecaje na daljnji tijek hrvatske arhitekture sve do refleksija u sadašnjem trenutku te pozicionirati Iblerov život i djelo u međunarodni kontekst. Pri tome smo se vodili Iblerovom mišlju o arhitekturi kao ideji života koju je formulirao u okviru uvodne riječi prilikom otvaranja Prvog kongresa arhitekata Jugoslavije, a istu je misao izrazio i u sintagmi programske deklaracije grupe Zemlja 1929. godine – jer su umjetnost i život jedno.
 
U cilju sveobuhvatnog razmatranja Iblerova opusa, znanstveni i organizacijski odbor skupa predlaže sadržajni raspon autorova djelovanja koji se nalazi u prilogu, a dobrodošlim smatra izlaganja vezana i uz drugačija polazišta. Službeni jezik skupa je hrvatski. Predviđeno trajanje izlaganja iznosi 15 minuta.

Skup će se održati 9. prosinca 2020. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ili u formatu digitalne konferencije, sukladno mogućnostima i aktualnim mjerama vezanim uz širenje virusa COVID-19.

Prijedloge izlaganja s imenom, prezimenom i afilijacijom izlagača te naslovom i sažetkom (do 800 znakova s razmacima) slati do 30. lipnja 2020. koordinatorici skupa dr. sc. Ivi Ceraj na e-mail adresu: iceraj@hazu.hr; cc: hmamuzej@hazu.hr.

O prihvaćanju izlaganja sudionici će biti obaviješteni do 15. srpnja 2020. 

Poziv za sudjelovanje (.pdf)