predstavljanje

13. Hrvatski kazališni showcase


vrijeme: 14.04.2018. - 18.04.2018.
mjesto: Zagreb

Od 14. do 18. travnja u zagrebačkim kazalištima održat će se 13. Hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 20 selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije, Gruzije, Irana, Kosova, Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije.
 

Umjetnička voditeljica programa je Željka Turčinović, a program se sastoji od  10 kazališnih i plesnih produkcija potencijalno zanimljivih za strane kazalištarce što i jest u prirodi showcasea.

 

Program Hrvatskog kazališnog showcasea sastoji se od dramskih i plesnih predstava nastalih u produkciji javnih kazališta ili nezavisnih umjetničkih organizacija. Selektori će od dramskih predstava moći pogledati tri predstave Zagrebačkog kazališta mladih – 'Alisa u Zemlji čudesa', u režiji Renate Carole Gatice, zatim predstavu 'Ono što nedostaje', nastalu po tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Selme Spahić te nagrađivanu 'Črnu mati zemlu' redateljice Dore Ruždjak Podolski. Jednako tako u programu se nalazi i ovogodišnja premijera Satiričkog kazališta Kerempuh, 'Šest lica traži autora' u režiji Olivera Frljića te Ispravci ritma koja je nastala u koprodukciji BADco. i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Od predstava s nezavisne scene u program su uvrštene dvije monodrame - 'Dnevnik jednog luđaka', u produkciji Moving Music Theatre Marjana Nećaka te 'Lampedusa Beach' kazališta Hotel Bulić. Strani sudionici gledat će i predstavu 'pogledajme', umjetničke organizacije Arterarij, te nagrađenoj na prošlogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti u 2017. godini. Od plesnih predstava u programu se nalazi inkluzivna predstava 'Nukleon' nastala u autorstvu IMRC kolektiva te 'Tamo vani i ovdje unutra' u izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad.

 

Uz spomenutih deset predstava, strani selektori imat će prilike na okruglom stolu upoznati se s dramskim piscima te u dogovoru s organizatorom programa, Hrvatskim centrom ITI, dogovoriti privatne sastanke s ravnateljima zagrebačkih kazališta i ostalim kazalištarcima, a sve u svrhu ostvarivanja budućih suradnji.


Programska knjižica je dostupna na LINKU.

 

(R.P.B., 10.04.2018)