Preskočite na glavni sadržaj

Jedanaest arhitektica iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture

Hrvatski muzej arhitekture pridružuje se temi Međunarodnog dana muzeja predstavljanjem opusa jedanaest arhitektica iz svoga fundusa u cilju postizanja veće vidljivosti njihova rada koji i danas – usprkos brojnim nagradama i priznanjima – izmiče oku javnosti.
vrijeme: 16.05.2020.
url: https://www.facebook.com/hma.hazu/
 
Prezentacijom na Facebooku muzeja https://www.facebook.com/hma.hazu/ od 15. do 29. svibnja 2020. bit će predstavljene odabrane skice, crteži, nacrti ili fotografije iz fundusa, svaki od jedanaest dana ciklusa postat će svojevrstan podsjetnik na jednu od arhitektica, urbanistica i pedagoginja čije životne priče očaravaju podjednako kao i njihovi opusi.

Tako je Dragica Crnković Očko djelovala kao samostalna arhitektica u Africi; Zoja Dumengjić, kći ruskog generala, studirala je u Zagrebu i ondje ostala oplemenivši hrvatsku arhitekturu; Srebrenka Gvozdanović Sekulić bavila se poviješću arhitekture i vršila dužnost dekanice zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta; Minka Jurković Haberle bila je projektantica i voditeljica gradnji u birou Haberle; Sonja Jurković, redovita profesorica, doktorirala je s temom oblikovanja parkova i pejzaža; Branka Kaminski, nesvakidašnja umjetnica među arhitektima, crtala je vrhunske arhitektonsko-urbanističke perspektive; Vera Marsić doktorskim je radom doprinijela poznavanju arhitektonike kazališta; Antoaneta Pasinović već od studentskih dana bavila se pisanjem kritičkih tekstova o aktualnim arhitektonskim i urbanističkim pitanjima; Maja Perinić i danas djeluje u vlastitom pariškom atelijeru; Emilija Poletti Kopešić stvarala je u Zagrebu i Sarajevu, te projektirala oko stotinu škola; Angela Rotkvić, pejzažna arhitektica, oblikovala je hortikulturu niza zagrebačkih parkova….  
 
Bilo da su samozatajno stvarale u sjeni moćnijih ili pak birale vlastite putove stvaralaštva, njihov je doprinos hrvatskoj arhitekturi osobit, dragocjen i autentičan. Stoga podsjetnik na njihove opuse predstavlja jedan od mogućih odgovora u kontekstu promišljanja uloge muzeja kao promicatelja jednakosti, različitosti i uključivosti. 
*
15. svibnja 2020.  – uvodni tekst i  najava ciklusa
16. - 29. svibnja 2020. – tijekom ciklusa od 11 dana, svakodnevno predstavljanje jednog prikaza koji uključuje kratak tekst i odabranu ilustraciju vezano uz pojedini arhitektonski opus.
Pogledaj na poveznici:
https://www.facebook.com/hma.hazu/

Izvor: MDC