Preskočite na glavni sadržaj

Jasenko Rasol: Tvornica nemogućih radnji

Galerija Prozori predstavlja izložbu Jasenka Rasola 'Tvornica nemogućih radnji'.
vrijeme: 12.05.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1
 
'Serija fotografija izložena pod nazivom "Tvornica nemogućih radnji" snimljena je 2006. godine u halama tvornice Mesne industrije Gavrilović u Petrinji, kao odgovor autora na projektni poziv vezan uz istraživanje proširenja plesnoga medija.(...) Nekoliko fotografija iz serije izloženo je na izložbi "Fotomorgana" za koju su i snimljene.*
To je pretpovijest ovih fotografija. Petnaestak godina kasnije, umjetnost već naveliko koristi prostore tvorničkih hala – uglavnom ispražnjene i devastirane – ne bi li kroz tu aproprijaciju govorila o procesima raspadanja jednog društva. No tvornički je pogon na Rasolovim fotografijama služio isključivo kao polje eksperimenta u smislu proširenja umjetničkog prostora i provociranja medijskih ograničenja. U skladu s tvorničkim režimom opremljena zaštitnom kutom, kapom i prevelikim gumenim čizmama, plesačica je bila onemogućena u pokretu. Između njezina tijela i prostora, zaštitno se odijelo pojavilo kao membrana koja sputava. Ono je, ovisno o tome s koje strane gledamo, ekstenzija tijela ili društva koja, u oba slučaja – bila osobna predostrožnost ili društvena mjera – ima ulogu disciplinirati tijelo. To je ujedno i mjesto semantičkih preklapanja, most prema kontekstu novoga izlaganja u novoj svakodnevici modificiranoj, na nepoznati rok, biomedicinskim politikama, protektivnim mjerama, strahom, kontrolom i samokontrolom.' (iz predgovora I. Bekić)

* Projekt "Fotomorgana" osmislila je plesna umjetnica Barbara Matijević, a koautori su bili Igor Kuduz, Ana Opalić/Helena Janečić i Jasenko Rasol . Izložba je održana pod nazivom “Fotomorgana” u Galeriji SC / Produkcija: Sveučilište u Zagrebu / Studentski centar u Zagrebu / Kultura promjene / Galerija SC.

Izložba će biti postavljena do daljnjega.

Opširnije:
http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/jasenko-rasol-tvornica-nemogucih-radnji/