Preskočite na glavni sadržaj

Online izložba: Sophia – nadolazeće tijelo / Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan

Galerija ULUPUH predstavlja online izložbu modnog dizajna 'Sophia – nadolazeće tijelo', umjetnica Jadranke Hlupić Dujmušić i Petre Krpan.
vrijeme: 30.04.2020.
url: https://ulupuh.hr/sophia-nadolazece-tijelo/

Sophia – nadolazeće tijelo
Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan

samostalna izložba modnog dizajna
 
30.4. – 21.5.2020.
 
Kustosice i dizajnerice: Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan
Fotografije: Boris Berc
Dizajn vizuala za izložbu i animacije: — Plac Studio (Ivan Klanac i Roko Jurjević)
Scenska izvedba: Jasna Čižmek Tarbuk i Ana Kljujev
 
„Umjetnice JADRANKA HLUPIĆ DUJMUŠIĆ i PETRA KRPAN proteklih godina u zajedničkom radu istraživale su pojam tijela unutar suvremenog modnog dizajna, kao propadajuće, procesno tijelo koje se javlja kao posljedica tehnologije i ‘propadanja’ stvarnosti. Ovakav izazov u dizajniranju tijela za robota, postao je temeljna preokupacija autorica, inspirirana Sophijom – najpoznatijom roboticom današnjice. Kako i na koji način dizajnirati za neljudsko, za nadolazeće? Nadolazećem svi svjedočimo, udaljeni jedni od drugih, možda u nekom novom realitetu.

Ovom se izložbom želi naglasiti odnos ljudsko – neljudsko, ali i nova stvarnost – ona koja je robotizirana, kompjuterizirana i zauvijek promijenjena. „ Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, iz predgovora

Jadranka Hlupić Dujmušić  - Samostalna umjetnica rođena u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjene umjet­nosti i dizajna, magistrirala na Tekstil­no-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smjeru Teorija i kultura mode. Bavi se industrijskim, konceptu­alnim i eksperimentalnim modnim dizaj­nom. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Surađuje na EU projektima vezanim uz umjetnost i kultu­ru. Članica ULUPUH-a, HZSU-a, HDD-a i dr. Živi i radi u Zagrebu.

Petra Krpan - Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala i magistrirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće. Sudjelovala na simpozijima i izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica ULUPUH-a i HDD-a. Živi i radi u Zagrebu.

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti prilagođava se zahtjevima situacije vezano uz pandemiju bolesti COVID 19 i svakodnevno donosi svoj izložbeni program putem društvenih mreža i web stranice. Tako će i izložba „Sophia – nadolazeće tijelo“ biti dostupna na web stranici ULUPUH-a i društvenim mrežama:
https://ulupuh.hr/sophia-nadolazece-tijelo/
 
Katalog izložbe dostupan je na poveznici:
https://issuu.com/ulupuh/docs/ulupuh_20200430_-_sophia_-_katalog