predavanje, tribina, projekcija

'Zabranjeni eksperimenti iza zida - underground film u DDR-u' na Kratkom utorku


vrijeme: 27.03.2018. 20 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac1

Gost Kratkog utorka u kinu 'Tuškanac' je njemački filmolog, redatelj, novinar i kurator dr. Claus Löser koji će predstaviti program pod nazivom 'Zabranjeni eksperimenti iza zida - underground film u DDR-u' u okviru kojega će biti prikazano sedam filmova iz arhive istočnonjemačkog eksperimentalnog filma ex.oriente.lux. Radi se ponajviše o zabranjenim djelima nastalim između 1976. i 1989. godine.
 

Sama arhiva nalazi se u berlinskom kinu Brotfabrik čiji je voditelj upravo dr. Löser, koji je programe ove vrste već predstavio diljem svijeta – od New Yorka i Tokya do Budimpešte i Kopenhagena.

 

U programu 'Zabranjeni eksperimenti iza zida - underground film u DDR-u' prikazat će se sedam naslova među kojima je i Rujan rujan (September September) Gine Hahnemanna, najznačajnijeg homoseksualnog filmaša u DDR-u. U njemu autor prikazuje mokre ulice istočnoberlinskog kvarta Prenzlauer Berg, kao i performans u crkvi te kadrove Jean-Luc Godarda, ali i slavnog umjetnika i gay aktivista Rose von Praunheima. Radi se o alegoriji zatvorenosti Istočne Njemačke te refleksiji o procesu snimanja filmova kao takvom.

 

Također, na Kratkom utorku gledat će se i hommage Heiner Müllerovoj adaptaciji Shakespearevog 'Tita Andronika' napravljen u obliku mračnog kolaža sastavljenog od misterioznih slika. Riječ je o filmu pod imenom Report - komentar jednog komentara (Report - Kommentar zu einem Kommentar) kojeg je snimio slikar Volker Lewandowsky, član slavne umjetničke grupe 'Autoperorationsartisten'.

 

Autor filma 'Nekrolog' je sam dr. Löser, a u njemu dočarava paranoju življenja u nekadašnjem Karl-Marx-Stadtu (danas Chemnitzu).

 

Raspored filmova (61 min): 

 

Teror u Dresdenu (Terror in Dresden), A. R. Penck, 1978., 20 min, HD file

Udaljena područja (Ferne Gegenden), Helge Leiberg, 1984., 8 min, HD file

Rujan rujan (September September), Gino Hahnemann, 1986., 6 min, HD file

Ispod bijelih pokrivača (Unter weißen Tüchern), Cornelia Schleime, 1983., 9 min, HD file

Samuel, Cornelia Klauß, 1984., 4 min, HD file

Report - komentar jednog komentara (Report - Kommentar zu einem Kommentar), Volker Lewandowsky, 1987., 7 min, HD file

Nekrolog, Claus Löser, 1985., 7 min, 16mm

 

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza,  a filmovi (koji su bez dijaloga)  puštaju se s digitalnih i 16mm filmskih kopija. Projekcija počinje u 21 h, a cijena ulaznice iznosi 10 kn.

 

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.


Izvor: HAVC
 

(R.P.B., 27.03.2018)