Preskočite na glavni sadržaj

WHW Akademija: Druga generacija radi u izvanrednim okolnostima

Nakon povratka sa studijskog posjeta prvoj izložbi WHW kolektiva '…o kruhu, vinu, automobilima, sigurnosti i miru' u Kunsthalle Wien, od početka ožujka WHW Akademija, umjetnički program kojeg su pokrenule kustosice tog kolektiva, nastavila je raditi u izvanrednim okolnostima.
vrijeme: 30.04.2020.
url: http://whw-akademija.whw.hr/
Umjetnici druge godine WHW Akademije: Vlad Brăteanu, Dante Buu, Tin Dožić, Bianca Hisse, Neža Knez, Jolanta Nowaczyk, Gaisha Madanova, Ekaterina Muromtseva, María Luisa Sanín Peña i Ivana Tkalčić proteklih tjedana su testirali različite oblike umjetničke proizvodnje u uvjetima krize.

 

Ekaterina Muromtseva na svom  balkonu inaugurirala Balkon Galeriju i 20. ožujka predstavila prvu izložbu "How To Become Invisible", seriju novonastalih slikarskih radova u tehnici akvarela.

 

WHW je izvijestio da je ta umjetnica, pažljivo promatrajući svijet koji se pomalja iz perspektive svog balkona, realizirala još nekoliko svojih izložbi te ugostila rad Jolante Nowaczyk, rukom rađenu zastavu od ostataka materijala pronađenih na zagrebačkim ulicama s natpisom New Normal, kao komentar trenutne situacije.

 

Vlad Brăteanu, reflektirao je tijekom šetnji središtem grada nedavni potres u Zagrebu, koji se dogodio na njegov rođendan, te je na licu mjesta od ostataka odbačenog materijala uništenih građevina izradio fragilne i dirljive in situ skulpture Stay Balanced.

 

Dante Buu je na svom Instagramu pokrenuo podcast s čitanjem poezije, a Neža Knez realizirala seriju grafita Deus ex machina – It is very possible that incredible things will happen.

 

María Luisa Sanín Peña kroz serije kolaža i slika nastalih u karanteni reflektira anksioznost, ali i nadu sadašnjeg trenutka.

 

"To su neki od primjera na koje načine polaznici/ce druge godine WHW Akademije, odbijajući pasivno čekanje povratka u navodnu 'normalu', aktivno i odgovorno traže mogućnosti autonomnog i empatičnog djelovanja u zajednici i za nju", ističu iz kolektiva WHW.

 

Umjetnici sudjeluju i u online programu WorkShope online, s kolekcijom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a ta je suradnja integralni dio aktualne izložbe Davida Maljkovića "S kolekcijom".

Uslijed nemogućnosti fizičkog susreta, studenti su koristili digitalne alate interveniranja u kolekciju riječkog MMSU-a kao i mogućnosti promišljanja umjetničke produkcije, koncepata muzeja i kolekcije, autorstva, vidljivosti i odnosa moći.

 

Nastava je prebačena u online sesije u kojima uz WHW sudjeluju ovogodišnji rezidencijalni profesori David Maljković, Kate Sutton i Sanja Iveković.

 

Među ostalim, do kraja svibnja bit će realiziran izložbeno-suradnički projekt koji Ana Dević ispred WHW-a priprema u suradnji i dijalogu s umjetnicima WHW Akademije. (Hina)