Preskočite na glavni sadržaj

Kino Kinoteka pokreće online filmski magazin

Kroz kombinaciju audio, video i tekstualnih sadržaja online filmski magazin Kino teka oživjet će duh rasprava i druženja koja se obično povezuju s odlaskom u kino. Prvo izdanje bit će objavljeno u ponedjeljak, 4. svibnja.
vrijeme: 04.05.2020.
url: https://www.facebook.com/KinoKinoteka/
U iščekivanju da se stvore uvjeti za ponovno pokretanje kinoprikazivačke djelatnosti, kino Kinoteka pokreće online filmski magazin pod nazivom Kino teka, čiji je cilj u trenutnim okolnostima otvoriti prostor za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje filmskih djela, autorskih opusa, žanrova i ostalih filmskih te umjetničkih tema.

 

Magazin se sastoji od nekoliko stalnih rubrika u video, audio i tekstualnom formatu, koje će se od prvog tjedna svibnja redovito objavljivati na službenoj internetskoj stranici i društvenim mrežama kina. 'Virtualne kave' donose videorazgovore s istaknutim pojedincima s filmske scene – uglavnom filmašima, ali i onima koji film žive na druge načine. 'Klasici u vremenu karantene' uključuju rasprave na temu filmskih naslova koje smo tijekom mjera izolacije pogledali nakon dugo vremena (a neki i prvi put), dok će se u 'Dolazećim atrakcijama' pisati o filmovima koje jedva čekamo vidjeti na velikome platnu. Svaki tjedan objavljivat će se i nova 'Filmska lista', popis filmova koji istražuju određenu temu, a po jedan novi naslov s liste svakodnevno će se objaviti na društvenim mrežama.

 

Suradnici Kinotekina online magazina su: Lukša Benić, Danijel Brlas, Miro Frakić, Valentina Lisak, Silvestar Mileta, Jelena Pašić i Višnja Vukašinović, predstavnici mlađe generacije filmskih kritičara, filmologa, urednika i kustosa/programera, koji su zanat izbrusili surađujući s filmskim časopisima, portalima, radijskim i televizijskim emisijama i festivalima, a među njima ih se nekolicina i praktično bavi filmom. Urednik magazina je voditelj filmskih programa kina Kinoteka, Mario Kozina.

 

U prvom izdanju Kino teke, u ponedjeljak, 4. svibnja, objavit će se razgovor sa Sandrom Antolić, voditeljicom niza filmskih emisija na HRT-u i scenaristicom, koji će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović. U srijedu u 'Klasicima u vrijeme karantene' Silvestar Mileta moderirat će razgovor o Oslobađanju (Deliverance, 1972) Johna Boormana, a u petak čitatelji mogu saznati kojoj se filmskoj atrakciji veseli kritičar Danijel Brlas. 'Filmska lista' donosi pet naslova koje gledamo drugačijim očima nakon iskustva karantene.

 

Magazin će uključivati i suradnje s partnerskim kulturnim institucijama, među kojima i već pokrenuti Filmsko-čitalački klub u suradnji s Booksom te gostovanje projekta 'Svijet nakon karantene' u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a radi se i na novim rubrikama, o kojima će kino Kinoteka redovito obavještavati na svojoj internetskoj stranici i putem društvenih mreža.

 

Izvor: HAVC