izložba

Izložba Borisa Glumca Slavenskog (1965. – 2017.)


vrijeme: 29.03.2018.
mjesto: Zagreb, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Baruna Filipovića 23A

U četvrtak, 29. ožujka 2018. u 20 sati, u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu otvara se izložba Borisa Glumca Slavenskog (1965. – 2017.) pod nazivom 'Mala retrospektiva (1984. – 2017.)'. 

Na izložbi će biti prikazano 50 slika i 8 skulptura iz bogatog opusa Borisa Glumca Slavenskog.

„Njegovo se slikarstvo kretalo u paralelnim linijama, čak u krugovima, s nekoliko velikih tema i koncepcija, a nakon što je u potpunosti istražio mogućnosti apstraktnih modela slikarske redukcije svijeta - vratio se figuraciji i klasičnim temama. Česte mijene njegovog stila i metode slikanja nisu bile rezultat bilo kakve površnosti, nedosljednosti ili pomanjkanja ideje – naprotiv, takve postupke može si dopustiti netko tko je inovator, prevratnik, tko iznimno brzo usvaja svijet oko sebe i zna da mora ići dalje. Od prvih slika pastelnog, lazurnog namaza, zapravo skulpturalnih crteža torzâ naglašene modelacije, koji su već naznačili slikarev interes za skulpturu, odnosno, volumen i prostor; preko serija apstraktnih slika koje će stvarati u idućih desetak godina, i u kojima će se izmjenjivati biomorfno-lirski elementi, enformelne nakupine pigmenta ukroćene kroz jezik geometrijskog crtovlja; ekspresije manirističko-rocaille-baroknih kovitlaca s mirnom energijom pulsacije kolorističkog središta slike; geste i znakovi koji će se iz krugova raspoređenih u polju slike transformirati u simbol pegle („Bitka“, 1992.) ili kasnijih kvadratastih formi koje se umnažaju poput ekrana u jednoličnim okvirima u polju slike (1994.).
Dok u slikarstvu Boris Glumac postiže zenit meditativnosti, oazu ljepote i ravnoteže koja je odvojena od ostatka svijeta, u njegovim skulpturama kao da se događa potpuni kontrast. Sva ona strava i jeza duhovne egzistencije suvremenog čovjeka transferirana je u skulpture! One su pravo lice današnjeg čovječanstva, luciferijanskog pada, vladavine Ega i potpune dominacije materije nad Duhom.“ (Iz predgovora Ive Körbler)

Boris Glumac Slavenski (1965. – 2017.) likovno se usavršavao u atelijeru slikara Zlatka Latkovića, a kasnije u atelijeru slikara i profesora Ive Friščića na zagrebačkoj ALU. Prvu samostalnu izložbu imao je 1983. s osamnaest godina u Zagrebu u galeriji Lotršćak. Godine 1984. primljen je u Parizu na Likovnu Akademiju ENSBA, a od 1986. samostalno izlaže u Parizu, gdje živi do 2004. godine. Od 2004. živi i radi u Zagrebu. Od 2009. godine slike potpisuje kao Boris Glumac, a ranije radove i skulpture nakon 2010. kao Boris Slavenski. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, od Zagreba i Pariza, brojnih manjih francuskih gradova, do Dubrovnika, Osijeka, Sarajeva, Ljubljane, Rima, Madrida i Tokija.
 

(D.H.F., 26.03.2018)