Preskočite na glavni sadržaj

U Vinkovcima rijetki arheološki nalazi iz avarskog doba

Rijedak nalaz posmrtnih ostataka avarskog ratnika s pojasnom garniturom koja se može datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće pronašli su proteklih dana arheolozi na vinkovačkom Gradskom groblju, potvrđeno je iz Gradskog muzeja Vinkovci.
vrijeme: 27.04.2020.
mjesto: Vinkovci
Provodeći arheološka istraživanja na gradskom groblju u Vinkovcima, započeta prije pandemije koronavirusa, a nastavljena ovih dana, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci, istražujući avarske grobove na koje su naišli radnici proširujući grobljanske parcele, u zidanom grobu naišli su na posmrtne ostatke avarskog ratnika s pojasnom garniturom koju se može datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće, što je, po riječima arehologinje Gradskog muzeja Vinkovci Anite Rapan-Papeša, vrlo vrijedan nalaz.

 

Po njezinim riječima, do sada nije bilo nalaza avarskih grobova na tlu Vinkovaca iako se zna da su Avari boravili na ovom području. "Kada gledamo zidani grob koji smo pronašli ispada da su Avari vidjeli kako su se Rimljani pokapali pa su napravili svoje kopije rimskih grobova", kaže ova arheologinja specijalizirana za srednji vijek.

 

Osim zidanog groba, arheolozi su istražili i grob u običnoj zemljanoj raki u kojoj je pronađen ratnik i njegov konj, koji ima jedinstvene ukrase orme na području današnje Hrvatske.

 

"Konjanik je opljačkan, međutim ne i konj kojega pljačkaši nisu dirali. Po opremi koju smo zatekli na konju riječ je o rijetkom nalazu. Tako smo naišli na sedlo te brončane ukrase na dijelovima lubanje kojih je do sada pronađeno samo desetak na području avarskog kaganata odnosno države koja se između 6. i 8. stoljeća prostirala na području srednje Europe", kazala je Anita Rapan-Papeša.

 

Rapan-Papeša napomenula je kako granica zaštićene arheološke zone u Vinkovcima prolazi sredinom polja na kojem su se pojavili avarski grobovi te je riječ o najzapadnijim grobovima na području nekadašnjih rimskih Cibala. Za istražiti je preostalo još pet avarskih grobova, a kako se radovi na širenju parcela na vinkovačkom Gradskom groblju budu nastavljali, nastavit će se i daljnja arheološka istraživanja. (Hina)