Preskočite na glavni sadržaj

HDS povećao sredstva u Fondu solidarnosti na 800 tisuća kuna

Skupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja (HDS) donijela je odluku o prebacivanju dodatnih 250 tisuća kuna u Fond solidarnosti za pomoć članovima pogođenima potresom i krizom Covid-19, koji tako sada iznosi 800 tisuća kuna.
vrijeme: 23.04.2020.
url: https://www.hds.hr/
 

Kako se ističe u priopćenju HDS-a u četvrtak, riječ je o sredstvima koja su početkom godine bila predviđena za troškove proslave 75. obljetnice Društva.

 

S obzirom na veliki broj zahtjeva redovnih i pridruženih članova koji su se našli u teškoj situaciji uzrokovanoj potresom u Zagrebu i nemogućnošću obavljanja posla uslijed epidemiološke situacije, Skupština predstavnika procijenila je da su potrebna dodatna sredstva kako bi se što većem broju članova pružila interventna financijska pomoć, napominje HDS.

 

"Prioriteti su se drastično promijenili: nije vrijeme za slavlja. Našu veliku obljetnicu proslavit ćemo u jesen skromno ili simbolično. U ovom trenutku je najbitnije da Društvo odigra svoju socijalnu ulogu i hitno pomogne najugroženijem dijelu svog članstva. Nikad u svojoj povijesti nismo imali ovakvu situaciju, da nam je ovako velik broj članova socijalno ugrožen", rekao je glavni tajnik Antun Tomislav Šaban.

 

Ovom odlukom sredstva u Fondu solidarnosti povećana su na 800 tisuća kuna.

 

U prvom krugu pomoć je isplaćena za 16 redovnih i 19 pridruženih članova. U tijeku je obrada zamolbi za drugi krug, a također će se održati i treći krug. Obrađivat će se sve zamolbe koje su stigle do zaključno srijede, 22. travnja.

 

Fond solidarnosti se nakon toga zatvara jer će sredstva biti potrošena, te Skupština predstavnika moli članove da svoje zamolbe za financijskom pomoći više ne šalju.

 

Članovi Hrvatske glazbene unije (HGU) mogu dobiti pomoć od te udruge, a također članovi Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od svoje udruge. Obje udruge i dalje zaprimaju zamolbe za isplatu financijske potpore. HDS se koordinira s te dvije udruge s ciljem da pojedinci, koji su članovi dvije ili sve tri udruge, ne dobiju financijsku pomoć iz više izvora, kako bi se pomoglo što širem krugu ugroženih glazbenika.

 

HDS također upućuje sve koji su se prijavili za pomoć iz Fonda solidarnosti a još nisu dobili informaciju o raspodjeli, da prate objave na web stranici Društva (www.hds.hr) gdje će se obznaniti dobitnici drugog i trećeg kruga. (Hina)