projekcija

Tjedan frankofonskog filma u kinu 'Tuškanac'


vrijeme: 19.03.2018. - 25.03.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Tukanac, Tuškanac 1

Ovaj tjedan kino 'Tuškanac' slavi Praznik Frankofonije u Hrvatskoj koji se održava u petnaest gradova s više od stotinu događanja. Kino Tuškanac se, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, priključuje manifestaciji Tjednom frankofonskog filma koji će činiti projekcije deset različitih filmova.
 

Tjedan započinje kriminalističkim Crvenim krugom (1970.) Jean-Pierrea Melvillea, a nastavlja rumunjskom dramom Godišnjica (2017.) Dana Chisua, dramom Taština (2015.) švicarskog redatelja Lionela Baiera, francuskom napetom poslovnom dramom Corporate (2017.) Nicolasa Silhola, dramom Zbogom, Carmen (2013.) Mohameda Amina Benamraouija čiji je protagonist dječak iz Maroka, a među ostalim naslovima tu je i slovenska drama Rudar (2017.) Hanne Slak s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi.


Program Retrovizor donosi dva nova naslova. Prvi je humoristična drama o neprilagođenoj tinejdžerki, Lady Bird, redateljice i scenaristice Grete Gerwig. Među brojnim nagradama koje je film osvojio, ističu se Zlatni globus za najbolji film i najbolju glavnu glumicu (Saoirse Ronan). Drugi naslov ovoga programa je također veoma nagrađivana drama, Tri plakata izvan grada Martina McDonagha sa sjajnom glumačkom postavom koju predovodi Frances McDormand (Oscar za najbolju glavnu glumicu), a tu su i Sam Rockwell (Oscar za najboljeg sporednog glumca), Woody Harrelson i Peter Dinklage.


U nedjelju, u sklopu programa Portreti, započinje Francuski noir Jean-Pierre Melvillea i to projekcijom njegova cjelovečernjeg prvijenca Tišina mora (1949) koji se drži jednim od djela koja anticipiraju produkcijske modele novoga vala.

 
Strani filmovi imaju hrvatske podnaslove.

Cijena ulaznice na program Retrovizor iznosi 15 kuna, za članove Filmskih programa 10 kuna.

Cijena ulaznice na programe Panorama: Tjedan frankofonskog filma i Portreti: Francuski noir Jean-Pierre Melvillea iznosi 10 kuna, dok je ulaz za članove besplatan.


FB event

 

(R.P.B., 19.03.2018)