Preskočite na glavni sadržaj

Odabrano 11 polufinalista za 13. književnu nagradu tportala

Žiri književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman 2019. odabrao je jedanaest romana koji ostaju u širem izboru za 50 tisuća kuna vrijednu nagradu usmjerenu na promidžbu domaćeg književnog stvaralaštva.
vrijeme: 16.04.2020.
url: https://www.tportal.hr/tag/knjizevna-nagrada-tportala

Književnu nagradu tportala dobit će autorica ili autor najboljeg romana izdanog u Hrvatskoj u 2019. godini, a o tome tko će to biti, odlučuje peteročlani žiri koji ove godine čine prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te kroatistica Andrea Milanko.

Na 13. natječaj za najbolji hrvatski roman pristiglo je 50 romana, od kojih je žiri odabrao njih 11 koji ostaju u konkurenciji za književnu nagradu tportala.

U širi izbor ušli su romani "Nemirnica" Mihaele Gašpar (Disput), "Kako zavoljeti morskog psa?" Nataše Govedić (Sandorf), "Nadohvat" Ene Katarine Haler (VBZ), "Proslava" Damira Karakaša (OceanMore), "Južina" Nebojše Lujanovića (Fraktura), "Plivač" Ivica Prtenjače (VBZ), "Drhtajništvo" Igora Rajkija (Hena com), "Bogovi neona" Nenada Stipanića (Sandorf), "W" Igora Štiksa (Fraktura), "Pedeset cigareta za Elenu" Marine Vujčić (Fraktura) i "Stranka" Bojana Žižovića (Sandorf).

Pet finalnih naslova tportalov žiri odabrat će početkom svibnja, a pobjednica ili pobjednik bit će proglašen/a u drugoj polovici svibnja.

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. godine. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini koje mogu prijaviti izdavači ili autori, a uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj nagrade je i promocija izdavaštva.

Lani je književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman dobio Nikola Petković za "'Put u Gonars" u izdanju Profila, a godinu ranije pobijedila je Dubravka Ugrešić s romanom "Lisica", objavljenim u izdanju nakladničke kuće Fraktura. (Hina)