Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan muzeja 2020. obilježit će se na digitalnim platformama

Danas, gotovo pola stoljeća nakon pokretanja Međunarodnog dana muzeja (1977.) s ciljem da se brojnim događanjima podigne svijest o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira - muzeji diljem svijeta 18. se svibnju približavaju u nezapamćeno teškim uvjetima.
vrijeme: 18.05.2020.
Komuniciranje teme manifestacije “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost” (Museums for Equality: Diversity and Inclusion) danas predstavlja posebni izazov.

ICOM u uputama za organiziranje ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja traži da se organiziranjem kreativnih događanja i aktivnosti zalažemo za ono što nam je najvažnije:

    • ključnu ulogu muzeja u društvu
    • osnaživanje različitosti i uključivanja u našim kulturnim institucijama
    • promociju kulturne razmjene kao katalizatora mira među ljudima
    • primjenu UN-ovih ciljeva održivog razvoja

Na ICOM-ovim stranicama možete naći smjernice i ideje kako komunicirati ovogodišnju temu Međunarodnog dana muzeja s time da nas sve čeka prilagodba preseljenja programa u virtualni svijet. Prema odgovoru koji nam je stigao od kolega iz Pariza 18. svibnja ostaje dan kada obilježavamo naš dan na digitalnim platformama, a za “fizičke” aktivnosti koje smo planirali i moguće ih je odgoditi ICOM predlaže vikend od 14. do 16. studenog 2020. jer je Europska noć muzeja pomaknuta na 14.11., a 16.11. je rođendan ICOM-a.

Kako smo svi već (ne)prilikama potaknuti mnogo aktivniji na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter, You Tube) njih ćemo koristiti i za promociju našeg Dana i sadržaja koje nudimo, a uz pomoć tehnologije već vidimo da su muzeji našli puteve koji na razne zabavne načine (pričaonice, natjecanja, radionice) dopiru do različitih dijelova društva, a uz hashtag #MDM2020 vaše ćemo programe lakše pronalaziti.

Muzejski dokumentacijski centar i ove će godine prikupljati programe i sve informacije o događanjima kojima vaš muzej misli obilježiti Međunarodni dan muzeja te ih objavljivati na zajedničkom web site-u. Vjerujemo da ćemo naš dan i ovaj jubilarni 40-i put obilježiti uspješno i glasno - koroni i potresu usprkos. (Maja Kocijan i Tončika Cukrov)

Najave programa možete slati na mail tcukrov@mdc.hr.

Vijest u cijelosti pročitajte na: www.mdc.hr

Aktivnosti MDC-a pratite i putem društvenih mreža:
https://www.facebook.com/CentarMDC/