izložba

'Slike u prostoru', izložba Mihaela Puntarića


vrijeme: 20.03.2018. - 31.03.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas, Zvonimirova 58

U utorak 20. ožujka 2018. u 19.00 sati u Galeriji Karas u Zagrebu otvara se izložba Mihaela Puntarića pod nazivom Slike u prostoru. 

(…) Svojim najnovijim radom Mihael Puntarić u potpunosti se oslobađa svakog sadržaja, konteksta, čak i ekspresije. Istinski u duhu minimalističke umjetnosti autor teži potvrđivanju slike kao umjetničkog predmeta svjesnim svrstavanjem uz stvaralaštvo autora poput Maleviča, Reinhardta ili pak predstavnika Novih tendencija u njihovom poimanju umjetnosti. U ovom slučaju, Mihael Puntarić prakticira izrazito materijalni način slikanja, odnosno konstruiranja umjetničkog predmeta, koji isključuje njegovu simboličku i referentnu dimenziju. (…)

(…) Promišljanje redukcionizma prisutno kod Puntarića u ovom ga je radu dovelo do dekonstrukcije slike kao umjetničkog predmeta, koja ujedno služi kao svojevrsna nadogradnja nad zadanim načinima njezine prezentacije. Puntarićeve Slike u prostoru pozivaju nas da pred tim slikama/objektima zastanemo uvjetujući pitanje dvodimenzionalne slike ili trodimenzionalnost skulpture u izložbenom prostoru. (…) U Puntarićevom tumačenju umjetnost je ostvarena svjesnom i dosljednom primjenom redukcije do temeljnih čimbenika, pri čemu distanciranje od emocija i rizika upadanja u zamku patetike, za cilj ima upravo suprotno – autorovo zadržavanje esencijalnih zaključaka svojih prethodnika kako bi se, kao i za one prije njega, otvorio prostor za postavljanje novih pitanja u umjetnosti o umjetnosti. (Iz predgovora, Petra Šlosel)

www.hdlu.hr

(D.H.F., 16.03.2018)