obavijest

Predstavljanje knjige 'Družina mladih – čudesna teatarska igra'


vrijeme: 15.03.2018.
mjesto: Zagreb, HGZ, Gundulićeva 6

Predstavljanje knjige 'Družina mladih – čudesna teatarska igra' održat će se u Velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu, u četvrtak, 15. ožujka 2018. u 18 sati.

Knjigu će predstaviti Boris Senker, Iva Hraste-Sočo, Seadeta Midžić i Nada Bezić.

Družina mladih iznimna je pojava neovisnog teatra, koju je vodio Vlado Habunek u suradnji s Radovanom Ivšićem i uz sudjelovanje mladih umjetnika i intelektualaca.

Glumili su Josip Altstädter, Moja (Anka) Angeli Radovani, Ante Barić, Lutka (Ksenija) Battaglia, Vera Bayer, Neda Brlić, Mira Košutić, Zrinka Filjur, Radovan Ivšić, Nada Katz, Milan Nagy, Ljenočka Nurenberg (Jelena Morozova), Ivo Malec, Zdravko Pečar, Mladen Raukar, Kosta Spaić, Zdenko Šenoa, Alka Škiljan, Mladen Škiljan, Vera Šram, Jurica Štambuk, Ivo Tomulić i Mladen Vajl (Weil). Scenografi su bili Edo Kovačević, Kamilo Tompa, Kosta Angeli Radovani, Antun Mezdjić i Ivan Švertasek, fotografi Tošo Dabac i Milan Pavić stvarali su foto-dokumentaciju djelovanja Družine, a lutke su izrađivali Berislav Brajković i Tilla Durieux.

Nastupali su u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu od 1940. do 1946. godine, preobrazivši Veliku dvoranu u poetski teatarski prostor. Rad Družine bio je 1948. g. zabranjen i prepušten zaboravu. U Hrvatskome glazbenom zavodu pokrenuto je interdisciplinarno istraživanje kako bi se osvijetlilo djelovanje i značaj Družine mladih. Istraživanje je dovelo do otkrivanja znatne povijesne građe, neočekivanih nalaza te je omogućilo cjelovit uvid u izniman, a praktično nepoznat kulturni fenomen nastao u Zagrebu sredinom 20. stoljeća. Saznanja proizašla iz tog istraživanja pretočena su u knjigu Družina mladih. U njoj književnici, povjesničari umjetnosti, muzikolozi, novinari, filozofi, teatrolozi i redatelji rasvjetljavaju to tragično, ali umjetničkim nabojem bogato doba te njegove tragove i odjeke u hrvatskoj kulturi.

www.artresor.hr
www.hgz.hr

 

(D.H.F., 14.03.2018)