izložba

'Paradise Now', izložba Ivane Tkalčić


vrijeme: 14.03.2018. - 28.03.2018.
mjesto: Zagreb, ISO, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Izložba Ivane Tkalčić 'Paradise Now' otvara se 14. ožujka u 19 sati u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna). Nova izložba umjetnice sastoji se od više prostornih instalacija koje obuhvaćaju video radove iz serije _New World i printeve na papiru i svili. 

U samo zadnjih godinu dana Tkalčić je sudjelovala na rezidencijama u pet europskih zemalja te je većina njezinih radova za Paradise Now_ nastala na pojednim rezidencijama.
Digitalna slika trpi u svojem postojanju. Ako ju promatramo kao jedan od mnogih oblika energije, možemo vjerovati kako ona u želji za opstankom, jednom stvorena, ima mogućnost samoobjave u kontinuirano prisutnom putovanju u prostor/vrijeme dimenziji.
Prema Hito Steyerl, tendecija slabije slike apstrakciji, odnosno slika kao vizualna ideja na njezinom samom početku, ako je uopće i uspijemo dešifrirati, pokazat će nam ono rijetko, ono očito i ono nevjerojatno. Možda tu mogućnost možemo nazvati Rajem za digitalnu sliku.
Ako da_?, pita se autorica, kako se, zbog dinamičnog razvoja novih tehnologija i medija, svakodnevno mijenja percepcija stvarnosti?
Živimo u svijetu gdje je sve više i više informacija, a sve manje i manje značenja. Vrijeme i prostor, drastično su zbijeni kroz tehnologiju. Sve je reducirano na bit-e informacija i simultano dostupno u bilo kojem trenutku. Kao rezultat digitalizacije sve je ovdje i sada, informacije o cijelom svijetu su na internetu, udaljene samo za WiFi pristup.
Pojam stvarnog ostaje aktualna tema mnogih debata u eri u kojoj internet, VR, AR, cybertehnologija i bioetika izazivaju samu prirodu stvarnosti.
(iz predgovora izložbe, Ivana Tkalčić i Bernarda Cesar)

Za vrijeme trajanja izložbe autorica će voditi radionicu za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka.

http://ss-primijenjenaumjetnostidizajn-zg.skole.hr/

(D.H.F., 13.03.2018)

Tagovi: ivana tkalčić