predstava

Premijera predstave 'Ručni rad' u osječkom HNK-u


vrijeme: 09.03.2018.
mjesto: Osijek; HNK, Županijska 9

Crna komedija francuskog autora Jeana-Claudea Danauda 'Ručni rad', nastala u Parizu 1977. godine, nova je premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, i bit će izvedena u sklopu noćne scene 9. ožujka, izvijestili su u četvrtak na konferenciji za novinare u tome kazalištu.
 

Ravnatelj drame Miroslav Čabraja kazao je kako konferencija za novinare nije slučajno sazvana na Međunarodni dan žena jer predstava govori o sudbinama triju žena i igra se u brojnim europskim kazalištima.

 

Govoreći o fenomenu ženskog pitanja kojim se tekst bavi, redatelj predstave Ivan Leo Lemo rekao je kako je ono jedno od gorućih pitanja današnjega vremena. "Kad putujete svijetom, društveno-politička situacija u nekoj zemlji najbolje se može procijeniti prema pravima koje imaju žene. Na taj način se najbolje i uspoređuju društva", rekao je Lemo.

 

Naglasio je kako je tekst jako uronjen u neke fenomene zapadne kulture i u njemu je Jean-Claude Danaud prije četrdesetak godina u liberalnoj Europi na svoj način opisao položaj žena radikalizirajući ga u situaciju u kojoj se događa rat među spolovima.

 

S obzirom da se predstava postavlja dok se vode rasprave o Istanbulskoj konvenciji, Lemo smatra da se predstava može nazvati i aktivističkom.

 

U predstavi će nastupiti Jasna Odorčić, Anita Schmidt i Ljiljana Krička Mitrović koje su izrazile su nadu da će ženski dio publike prepoznati sebe u njihovim likovima, a muški dio publike predstavu shvatiti kao edukaciju.

 

Scenografkinja predstave je Vesna Režić, kostimograf je Marko Marosiuk, glazbu potpisuje Zvonimir Dusper – Dus, a rasvjeta je povjerena Tomislavu Kobiji. (Hina)
 

(R.P.B., 08.03.2018)