Preskočite na glavni sadržaj

Online program riječkog HNK-a: Otkrivena nova vrsta bliskosti s publikom

Program HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka 'Zajc uz vas', kojim to kazalište putem YouTube kanala i društvenih mreža čini kulturne sadržaje svakodnevno dostupnima široj javnosti, u prvih se deset dana pokazao kao uspješna nova formula bliskosti s publikom zabilježivši iznimnu posjećenost.
vrijeme: 06.04.2020.
url: http://www.hnk-zajc.hr
"Mjerljivi rezultati online programa HNK Ivana pl. Zajca 'Zajc uz vas' pokazuju kako je riječki Zajc doista pronašao uspješan način kako da, u okolnostima pandemije koronavirusa i mjera socijalnog distanciranja, ipak ostane uz svoju publiku i širu zajednicu, odnosno, da publika iz svojih domova ostane uz svoje kazalište", stoji u priopćenju tog kazališta.
 
Facebook stranicu kazališta u prvih je deset dana programa, tako, posjetilo više od 90 tisuća korisnika. U prosjeku, svaki je video pogledan 4 tisuće puta, a neke su objave pogledane i više od 20 tisuća puta. Ukupno, video objave su tijekom tih deset dana pogledane više od 70 tisuća puta.
 
Riječki HNK pokrenuo je 20. ožujka online program "Zajc uz vas" dostupan putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža. Riječ je o novom programu, produciranom u svrhu kontinuiranog umjetničkog kontakta s publikom u doba izolacije.
 
Program počinje svakoga dana u 8 sati "Jutarnjom selfie poezijom", kada po jedna glumica ili glumac Hrvatske ili Talijanske drame govore poeziju po osobnom izboru. U "Ariji u podne" solistica ili solist opernog ansambla izvode po jedu ariju uz osobnu posvetu. U programu za najmlađe "Zajčić za laku noć" u 20 sati glumice i glumci pričaju priče, bajke ili basne, a dnevni online program završava plesnim videom "Baletnom insomnijom", odnosno solom ili koreografskim isječkom u 22 sata.
 
"Zbog praćenja i poštivanja novih preporuka i mjera, riječki kazališni umjetnici sve veći dio programa realiziraju iz svojih domova, a publika im, umjesto aplauza, ostavlja stotine pozitivnih komentara, pohvala i poruka", ističu iz HNK-a Ivana pl. Zajca, ocjenjujući kako reakcije i komentari pokazuju da je otkrivena nova vrsta bliskosti s publikom.
 
Djelatnice i djelatnici Kazališta već pripremaju program koji će krenuti čim to bude moguće, napominju nadalje iz toga kazališta, te su spremni produžiti ovu i ranije započeti novu kazališnu sezonu kako bi se realizirao sav planirani program. "Što odgovorniji budemo, prije će to biti moguće. Zato – ostanite doma te i dalje pratite 'Zajc uz vas' koji uskoro donosi i programske novitete", poručuju iz riječkog HNK-a. (Hina)