izložba

Matej Knežević / Spekulativna jutra


vrijeme: 09.03.2018. - 01.04.2018.
mjesto: Zagreb; Galerija AŽ, Atelieri Žitnjak, Žitnjak 53

U Galeriji AŽ, Atelieri Žitnjak, u petak, 9. ožujka, u 19 sati, otvara se izložba Mateja Kneževića pod nazivom 'Spekulativna jutra'. Izložba ostaje otvorena do 1. travnja.

Prostorna instalacija 'Spekulativna jutra' Mateja Kneževića, osmišljena za konkretan prostor galerije, sastoji se od objekata, prostornih intervencija, fotografija i videa, tematski povezanih u jednu cjelinu. Rad se bavi sveprisutnim stanjem neizvjesnosti, sindromom današnjice, ili kako kaže autor: ''.. nusproizvodom promoviranog imperativa moranja i ispunjenja očekivanih nametnutih postignuća, koja su globalno uvjetovana…''. Zoni neizvjesnosti koja se neprestano širi, umjetnik na autoironičan, humoran način suprotstavlja motiv 'Jutra', jutarnjih kontemplativnih rituala iz vlastite kupaonice, kao jedine zone u kojoj je još moguća čistoća i svježina uma.
 
''Ili, drugim riječima, razmišljajuće doba dana. Što je i logično, ujutro smo odmoreni i svježi, reklo bi se, najspremniji za mentalnu djelatnost.
No, ovdje se očito ne misli na jutro što započinje nakon uobičajena procesa prelaska iz pidžame u civilno odijelo a događa u kupaonici, budući se izložba sastoji od instalacije što predstavlja upravo ambijent kupaonice.

Prepoznajemo elemente bez obzira na to što su posve stilizirani, što im je ukinuta funkcija, te što njenu njenom interijeru pripadaju više po asocijaciji nego po izgledu. Dapače, kao da su se malo izmakli iz svoje stvarnosti, kao da nam je u očima još uvijek ostalo nešto od sna, nalazimo se između realnosti i irealnosti. Ili, ukoliko naslovu pridružimo postav, nalazimo se u prostoru autorova kreativna procesa, a to nije kabinet doktora Caligharija, nego kupaonica doktora Kneževića. Tada i tamo on ovo radi.

Kao da ga se uopće ne tiče to što se inače smatra kako je umjetnički proces najefikasnije provoditi noću, promatrajući kroz prozor tiho otkucavanje svijeta. Kad ugledamo jedno upaljeno svjetlo na neboderu, znamo: ili je student ili umjetnik. Noć je prijatelj poete, noć ga prati dok ovaj, vođen slijepim nemirom tone u vrtlozima sumnji, noć ga dovodi i do predvorja spoznaje, šapće mu na uho tekst: van vremena mjesta luta čovjek jedan, tanak poput vlasi, širan poput zore, izbuljenih očiju raspaljenih misli pruža ruke da dotakne dvore... (R. Queneau)….'' /Iz teksta Borisa Greinera/

Matej Knežević, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Radoslav Putar, vizualni je umjetnik zaokupljen univerzalnim pitanjima i zakonitostima koja se na nov način iznova ponavljaju u okolini, kao i vlastitim doživljajima. Čest odgovor nalazi u konceptualnom promišljanju kroz instalaciju, video, fotografiju i slikarski medij. U svom radu težište stavlja na eksperiment i osobni humor. Angažiran je u radu više neprofitnih udruga s područja kulture. Radi kao liječnik.

(M.K., 08.03.2018)