projekcija

Premijera dokumentarnog filma o Feralovoj trojki


vrijeme: 09.03.2018. 20 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

U petak, 9. ožujka, u 20 sati, u riječkom Art-kinu održat će se premijera dokumentarnog filma Marine Banićević i Saše Stanića 'Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala', uz autorsku ekipu te Borisa Dežulovića i Viktora Ivančića kao goste.

„Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala“ donosi ono što naslov otkriva: razgovor s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem, pokretačima i zaštitnim licima političko-satiričkog lista koji je obilježio medijsku scenu izvan nacionalnih granica. Feral Tribune je tijekom svojeg trajanja bio kontinuirani komentator političkih, društvenih, gospodarskih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj, a posljednji broj ovog „glasila hrvatskih anarhista, protestanata i heretika“ izašao je 20. lipnja 2008. godine.
 
Razgovor vođen s trojicom od Ferala sniman je u riječkom antikvarijatu Ex libris koncem veljače 2016. godine. Odabirom razgovorne forme, koja je obogaćena arhivskom građom iz samih brojeva Feral Tribunea, kao i različitim vrstama informacija te animacijskih intervencija, dan je uvid u neke od ključnih trenutaka lista.
 
Autori filma razgovarali su s trojcem o nekadašnjim slavnim danima Feral Tribunea, kad je svojim satiričnim komentarima političkih, društvenih, gospodarskih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj potvrdio riječi Waltera Benjamina, prema kojemu „Nema boljeg ishodišta mišljenju od smijeha“, a na repertoaru su se našle i teme koje su aktualne i nakon svih ovih godina.
 
Gosti premijere su redateljsko-scenaristički duo Marina Banićević i Saša Stanić, filmska ekipa te sugovornici Boris Dežulović i Viktor Ivančić.
 
Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Odjel za kulturu Grada Rijeke te Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.
 

(R.P.B., 08.03.2018)