predavanje, tribina

Photo Talk: Tanja Deman


vrijeme: 08.03.2018. 19 h
mjesto: Split; Multimedijalni kulturni centar. Događaj

17. Photo Talk održat će se 8. ožujka, u 19 sati, a Fotoklub Split organizira ga u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split. Gošća je umjetnica Tanja Deman koja će uz stručno vodstvo predstaviti svoju izložbu 'Potopljeni vrtov' koja je postavljena u Galeriji MKC-a.
 

'Potopljeni vrtovi' su nova serija fotografija nastala tijekom 2017. godine u produkciji Archisle – The Jersey Contemporary Photography Programme, koji je Deman nagradio sa International Photographer in Residence Programme.

 

Odrastajući u Splitu, u gradu luci, koji je nedavno postao turistička meka, Deman je 2015. god. usmjerila kameru u potrazi za skrivenim i manje dostupnim krajolicima: morskim dnom i nepristupačnim obalama Jadranskog mora, pri čemu je nastala serija 'Saltwater'.

 

Serija 'Potopljeni vrtovi' predstavlja nastavak ovog fotografskog proučavanja podmorja, no u sasvim drugačijem kontekstu Atlantika. Kroz tišinu fotografije serija promatra skrivene ritmove podvodnih krajolika. Nastaje u vodama otoka Jersey, čije su obale obilježene 13 metarskom razlikom između plime i oseke i snažnim morskim strujama. Radovi nastaju u dinamičkom pojasu plime i oseke bilježeći morfološke formacije podmorja; hridi koje prodiru u morske dubine; prijenos i lom svjetla; no ponajviše začudne podvodne vrtove.

 

U samom pristupu, fotografije Tanje Deman odstupaju od turističke i prirodoslovne fotografije tj. reprezentacije podmorja koje su nam dostupne kroz medij TV-a, interneta i turističkih brošura, te daju novi uvid u ovaj fragilan skriveni svijet.

 

17. Photo Talk otvoren je za sve zainteresirane.

 

(R.P.B., 08.03.2018)