izložba

Retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera u Austriji


vrijeme: 22.03.2018.
mjesto: Austrija; Graz

Velika retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera će od 22. ožujka, u manjem opsegu nego što je to bilo u zagrebačkom Muzeju suvremena umjetnosti (MSU), biti postavljena u Neue Galerie Graz, pod nazivom 'Rebel with a Vision'.
 

Druga Richterova retrospektiva u toj austrijskoj galeriji suvremene umjetnosti (prva je bila 1972.) donosi više od 100 djela uglednog arhitekta i jednog od ključnih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, koji je zauzeo i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti.

 

Predstavit će se izbor sa zagrebačke retrospektive "Buntovnik s vizijom", postavljene prošle godine u povodu stote obljetnice njegovog rođenja, na kojoj je s više od dvije stotine radova bio predočen autorov cjeloviti pedesetogodišnji opus.

 

Izložba ga je prikazala kao umjetnika, arhitekta, slikara, grafičara, dizajnera, scenografa i teoretičara koji je, djelujući na različitim područjima od likovnosti do teorijskih istraživanja imao jednu misao - sudjelovati u stvaranju boljeg i humanijeg svijeta.

 

Autori izložbe u Grazu, koja se može razgledati do 2. rujna, su Vesna Meštrić iz MSU-a i kustoski tim Günther Holler-Schuster i Gudrun Danzer iz Neue Galerie Graz.

 

Likovni postav potpisuju Vladimir Končar (Studio Revolucija), Vedran Kasap i Ozana Ursić (Clinica Studio). (Hina)

 

(R.P.B., 07.03.2018)