obavijest

Prva hrvatska društvena igra o doprinosu žena društvu


vrijeme: 07.03.2018.

Igra 'Strašne žene', koju je osmislila zagrebačka udruga K-zona,  na zabavan način teme rodne ravnopravnosti 'spušta' s razine političkih floskula u svakodnevni život. Tako ženama, djevojkama i djevojčicama čini vidljivima postignuća žena koje mogu biti inspiracija u njihovom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja.
 

Igru koju možete nabaviti putem crowdfunding kampanje kojom se osigurava tisak njenih prvih 1000 primjeraka, a kojom je već u prva 2 dana trajanja prikupljeno čak 40% od ukupnog potrebnog iznosa. Igra „Strašne žene“ igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su dale izniman doprinos u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti, a među kojima su i hrvatske Nada Dimić i Marija Jurić Zagorka.

 

„Kao što dječaci u medijima i u širem javnom prostoru, filmovima i knjigama imaju sveprisutne muške uzore, nužno je da i djevojčice u svom odrastanju imaju vidljive istaknute žene koje ih mogu inspirirati. Svaki put kad djevojčica uzme slikovnicu ili knjigu u kojoj nema bitnih ženskih likova, dobiva suptilnu poruku da su žene, pa tako i ona - manje bitne i manje važne", izjavila je Gabrijela Ivanov, izvršna direktorica K-zone.

 

Igra je realizirana u suradnji s osam domaćih ilustratorica (Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth i Nataša Rašović), koje su ilustrirale portrete „Strašnih žena” na kartama, te spisateljem i programerom Želimirom Perišem. Pravila igre su vrlo jednostavna pa „Strašne žene” mogu igrati i najmlađi, od 5 godina nadalje, a zbog svoje edukativne komponente pogodna je za korištenje u nastavi ili na radionicama.

 

Udruga K-zona, koja je osmislila igru, u javnosti je najpoznatija po nezavisnom mediju VoxFeminae.net i Vox Feminae festivalu, kroz koje već 12 godina sudjeluje u promicanju ideja i postignuća pojedinki, pojedinaca i inicijativa na poljima rodne ravnopravnosti, društvene pravednosti i nezavisne kulture. Igra je dobila ime upravo po jednoj od najčitanijih sekcija na VoxFeminae.net - Strašne žene - u kojoj donose biografske tekstove o ženama koje su svojim postignućima dale važan doprinos društvu.

 

“Ova društvena igra prvi je proizvod budućeg društvenog poduzeća koje će u suradnji s umjetnicama, aktivistkinjama, teoretičarkama i znanstvenicama, kao i inicijativama iz cijelog svijeta, razvijati nove proizvode koje osvještavaju društvo o rodnoj ravnopravnosti istovremeno potičući poduzetništvo i kulturno-umjetničku produkciju žena”, izjavila je izvršna direktorica K-zone Gabrijela Ivanov.

 

https://igg.me/at/fierce-women/x/18259455

 

 

(R.P.B., 07.03.2018)