Preskočite na glavni sadržaj

Factumentarci vol. 2: nove raznovrsne inspirativne priče dostupne online

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma nastavlja aktivnost otvaranja svojih dokumentarnih naslova publici u doba izolacije. U narednim danima uz kôd OSTANIDOMA bit će dostupno pet raznovrsnih filmova za gledanje online: od osobnih inspirativnih autorskih priča sve do događaja i pojava koji su obilježili domaću povijest.
vrijeme: 02.04.2020.
url: http://factum.com.hr/


Namjera je ovih aktivnosti, u aktualnoj situaciji u kojem svi djeluju i žive u izolaciji svojih domova, publici omogućiti raznovrsni sadržaj i direktan pristup filmovima Factumova opusa.


Na stranici www.factum.com.hr uz kôd OSTANIDOMA svi zainteresirani, uz već otprije dostupne filmove, mogu pogledati i novi paket Factumovih dokumentaraca dostupnih online. 


Dečko kojem se žurilo jedan je od najnagrađivanijih i najboljih domaćih dokumentaraca s početka novog tisućljeća; riječ je o osobnoj priči redateljice Biljane Čakić-Veselič o potrazi za bratom nestalim tijekom rata u Hrvatskoj 1991. godine. Film se dijelom nastavlja na priču redateljičine bake čiji je suprug ubijen u Drugom svjetskom ratu, a kojega je ona cijeloga života čekala. Uz niz relevantnih domaćih i međunarodnih nagrada, uključujući godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost, ovaj je film 2001. bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma.


Još jedan intimni portret vlastite obitelji donosi film Sve o Evi renomiranog snimatelja, fotografa i redatelja Silvestra Kolbasa; sniman kroz više godina, film prati autora i njegovu ženu u brojnim pokušajima i osobnim dilemama tijekom procesa umjetne oplodnje. Film je to koji do srži ulazi u prostore intime i ljudske privatnosti osvaja hrabrošću i ostavlja bez daha, a mnogi takozvani isključivo filmski kriteriji padaju u vodu pred plačem tek rođene i dugoočekivane Eve. Film Sve o Evi svojedobno je bio jedan od najgledanijih Factumentaraca.


Ohrabrujuća osobna priča ispričana je i u filmu Klasa optimist autorice Lane Šarić; ovdje redateljica pak dokumentira vlastitu borbu s leukemijom i njenim posljedicama, stvarajući jedinstven film koji plijeni optimizmom i u najtežim situacijama. Kada sretnim spojem medicinskih dosega i liječničkih napora, uz pomoć obitelji i prijatelja te zahvaljujući vlastitoj borbenosti, pacijenti ozdrave, njihovi životi u potpunosti će se promijeniti.


Bad Blue Boysi proteklih su dana često spominjani kao podrška u nedavnim  kriznim situacijama koje su zadesile Zagreb; dokumentarac BBB redatelja Saše Podgorelca zapis je borbe ove skupine zagrebačkih nogometnih navijača za povratak starog imena nogometnog kluba Dinamo 1990-ih. Tvrdeći da je naziv nogometnog kluba Dinamo nametnut od strane komunističkog režima, predsjednik Franjo Tuđman ga je tada promijenio u Croatia.  BBB za vrijeme njegova režima tako postaje simbol političkog otpora, a sukob je kulminirao na glavnom zagrebačkom trgu, kad su navijači izviždali Tuđmana. BBB je prvi hrvatski dokumentarni film koji je u kinima prikazivan dulje od dva tjedna.


Izuzetno vrijedan materijal koji dokumentira jedan od ključnih događaja Hrvatskog proljeća objedinjen je u filmu Poezija i revolucija 2000. godine. Naime, u vrijeme studentskog štrajka 1971. godine, skupina studenata filma predvođena redateljima Brankom Ivandom i Zoranom Tadićem počela je kamerama pratiti događanja. Nakon što je štrajk razbijen, a vođe uhićeni i osuđeni, snimljeni je materijal arhiviran u policiji. Trideset godina nakon tih događaja, Factum je pronašao dio originalnog materijala i Branko Ivanda je dovršio film koji prikazuje događaje koji su obilježili ne samo živote sudionika, već i cijelu Hrvatsku.


U ovo neizvjesno doba, odgovornost je svih nas što prije nadvladati ovu, izvjesno dugotrajniju krizu, a uz dostupnost i širenje filmskog i drugog kulturno - umjetničkog sadržaja to je svakako podnošljivije. U nadolazećim tjednima objavljujemo novi sadržaj koji će biti dostupan online.


Gledajte Factumentarce i ostanite doma!