koncert

Međunarodni projekt ARDEA - koncertna turneja u Hrvatskoj


vrijeme: 12.03.2018.
mjesto: Zagreb / Dubrovnik

Projekt ARDEA, čiji je nositelj Centar za obrazovanje i kulturu Akademija iz Čapljine (BiH), a koji se realizira u partnerstvu s Udrugom Sve ostalo je glazba (HR)  te Ustanovom Gallus (SLO), uz podršku fonda Europske unije Creative Europe, namijenjen je razvijanju mladih nadarenih glazbenika te razvoju njihove publike…
 

Prvi ciklus projektnih aktivnosti proveden je u sklopu međunarodnog seminara klasične glazbe koji je u Čapljini okupio pedesetak mladih glazbenika iz cijeloga svijeta, te četvoricu uglednih glazbenika i profesora iz Njemačke,Rusije i Hrvatske koji su u sklopu seminara  u kolovozu 2017. godine održali i uspješne koncerte. Tada je Udruga Sve ostalo je glazba, zajedno s osam stipendista seminara održala radionicu i izvedbu glazbeno-scenskog kolaža pred brojnom publikom.

 

Nastavak projektnih aktivnosti odvija se u ožujku 2018. godine koncertnom turnejom trija ARDEA u sastavu: Ana Dolžan- violina, Selma Hrenovica- violončelo, Zerina Šabotić-klavir. Ove tri mlade glazbenice koje su svoj komorni sastav formirale tijekom međunarodnog seminara klasične glazbe u Čapljini, turneju započinju u Zagrebu 12. ožujka.

 

Nastupit će u Velikoj dvorani Matice hrvatske, gdje će izvesti djela Borisa Papandopula, L. van Beethovena, B. Smetane  i H. Wieniawskog. Koncert počinje u 20 sati, a ovom prilikom će u Matici hrvatskoj, gdje se već dugi niz godina zagrebačkoj publici predstavljaju mladi glazbenici, svoja glazbena umijeća pokazati tri nadarene mlade glazbenice koje dolaze iz Slovenije i BiH, ujedno i partnerskih zemalja projekta. Koncertna turneja, uz zagrebački koncert, obuhvatit će i nastupe trija u Mostaru,Čapljini, Dubrovniku, Ljubljani i Škofjoj Loki. S obzirom da je jedan od ciljeva projekta ARDEA i razvijanje tolerancije među mladima različitih etničkih i nacionalnih skupina, u Dubrovniku će u subotu 17. ožujka u 11 sati u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića biti organizirana radionica i izvedba glazbeno-scenskog kolaža Sve ostalo je glazba, namijenjena upravo mladima, a s ciljem valorizacije glazbenog obrazovanja u odgoju te isticanja vrijednosti klasične glazbe. Program u Dubrovniku nastavit će se koncertom trija ARDEA u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, s početkom u 20 sati. Projektne aktivnosti u Hrvatskoj realizira udruga Sve ostalo je glazba, u suradnji s Maticom hrvatskom u Zagrebu, udrugom za mlade Maro i Baro, Umjetničkom školom Luke Sorkočevića i Dubrovačkim knjižnicama,  uz potpore fonda Europske unije Kreativna Europa,  Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Grada Dubrovnika.

 

(R.P.B., 06.03.2018)