Preskočite na glavni sadržaj

Na Docu Rough Cut Boutique programu ove godine tri projekta iz Hrvatske

Od samo pet projekata odabranih za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutique programu koji nastaje u organizaciji Sarajevo Film Festivala i inicijative Balkan Documentary Center iz Sofije, tri su hrvatska: 'Veće od traume' redateljice Vedrane Pribačić, 'Tvornice radnicima' Srđana Kovačevića i 'Muzej revolucije' u režiji Srđana Keče.
vrijeme: 31.03.2020.
url: https://www.sff.ba/
"U programu ima mjesta za samo pet projekata, stoga smo se odlučile za one koje smatramo najuzbudljivijim, s jakom autorskom porukom i velikim međunarodnim potencijalom. Tri projekta lucidno i maštovito povezuju prošlost sa sadašnjošću, a dva su duboka uranjanja u teme koje se bave ženskim tajnama, na kojima su radile žene. Neki od redatelja razvijaju svoj prvi dugometražni film, a svih pet se trude pronaći svoj filmski rukopis. Mislimo da će ovih pet sjajnih filmova skrenuti pozornost na važne narative iz naše regije, na priče koje se trebaju podijeliti sa svijetom. Ostajemo vjerni našem osnovnom cilju: da u programu imamo kreativne, autorski ambiciozne dokumentarne filmove iz regije i da podržavamo te fantastične pothvate", rekle su Rada Šešić i Martichka Bozhilova, direktorice Docu Rough Cut Boutique programa.
 
U programu namijenjenom dokumentarnim filmskim projektima u fazi postprodukcije s područja Jugoistočne Europe i Kavkaza, sudjelovat će i tri hrvatska projekta.
 
Veće od traume redateljice Vedrane Pribačić nastaje u produkciji kuća Metar60 i Slavica Film. Scenarij za projekt potpisuju Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma. Veće od traume početkom godine sudjelovao je i na koprodukcijskom marketu When East Meets West, koji se održavao u sklopu 30. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu.
 
Radnja filma Veće od traume prati proces iscjeljivanja traumi nekoliko žena silovanih u domovinskom ratu koje prolaze izvaninstitucionalne tretmane osnaživanja u sklopu programa 'Ja sam više od svoje traume' te vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje izgubljeno prije 20 godina tijekom rata. Putem Sistemsko-integrativnih suportivnih metoda ove žene rade na stvaranju novog odnosa sa samom sobom, te poticanju samospoznaje, kao i spoznaje sebe u odnosu na okolinu. Kroz ove nekonvencionalne tretmane, film prati i sudbinu svake od šest žena iz programa, te sva zbivanja oko njih.
 
Projekt Tvornice radnicima redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Kovačevića te montažera Damira Čučića nastaje u produkcijskoj kući Fade In (Sabina Krešić, Luka Venturin). Dokumentarni film portretira radničku borbu za opstanak tvornice ITAS. To je jedina tvornica u Hrvatskoj koju su preuzeli i obranili radnici tijekom poslijeratne privatizacije. Autor prati njihova nastojanja u održavanju modela samoupravljanja u vremenima slobodne tržišne ekonomije. Projekt je razvijan i na Ex Oriente Film radionici 2017. godine.
 
Muzej revolucije redatelja Srđana Keče prati neobično i čudesno prijateljstvo između djevojčice i starice koje su živjele u ostacima napuštenog utopijskog projekta. Osim što ga je režirao, Srđan Keča bio je zadužen i za scenarij te kameru. Film su producirali Vanja Jambrović (Restart, Hrvatska) i Srđan Keča (Uzrok, Srbija), a koproducirali Lukás Kokes i Pavla Janoušková Kubečková (Nutprodukce, Češka). Film je sudjelovao i na IDFA Forumu koji se održavao u sklopu 32. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu.
 
Svi navedeni projekti nastaju i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a kompletan popis odabranih uz dodatne informacije nalazi se ovdje.
 
Prvi modul Docu Rough Cut Boutiquea održat će se online u travnju, a radionice će voditi Tom Ernst (Njemačka/Mađarska), Ivo Trajkov (Češka), Albert Elings (Nizozemska), Ollie Huddleston (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Hanka Kastelicová (Češka).
 
Izvor: HAVC