predstava

'Čovječja ribica' – nova premijera Kazališta 'Novi život'


vrijeme: 06.03.2018. 19 h
mjesto: Zagreb, Scena Vidra, Draškovićeva 80

U utorak, 6. ožujka, s početkom u 19 sati, na zagrebačkoj Sceni Vidra održat će se premijerna izvedba predstave 'Čovječja ribica' Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi život'.

Priča o čovječjoj ribici, vodi i slobodi
 
Jeste li ikad čuli vodu kako žubori priču, kako u svoje biserje i hlađe poziva slike pored kojih teče i nosi taj neponovljivi kaledioskop u špiljsko carstvo, u najdubljine u kojima je tako tiho i tako mračno da se i snu spava – jeste li?

Jeste li čuli za čovječju ribicu, tajanstvenu malu endemicu, koja živi daleko od svih, okružena stalaktitima i stalagmitima, alergična na svjetlo i istraživače koji je stalno traže, a ustvari je kraljevskoga roda – vodozemka, crem dela cremka, a u priči koju ćemo vam ispričati nosi poruku, duboku kao voda i špilja u kojoj živi?

Dobro došli!

Ovo je uvod u vodu, a voda će nas, zajedno sa zlatnom ribicom Željkom voditi kroz priču, u kojoj nas čeka jedna djevojčica Vida, račić Štipko, šišmiš Šuško i puno vodenih mjehurića koji posvuda nestašno pršću, špricaju i pljušću, kao mali slatki poljupčići za laku noć. Lik kojega nećete vidjeti, ali ćete osjetiti svu njegovu, zapravo njenu ljepotu, zove se sloboda i ona će, kao jedna od najvećih vrijednosti postojanja, svojom sveobuhvatnošću usrećiti sve likove priče, kao i sve one koji će priču gledati.

Ne pada mi na pamet da vam otkrivam najdublje tajne priče, ali vas prepuštam vodi špričici, Željku, zlatnoj ribici, jednoj djevojčici i čovječjoj ribici da vas povedu u carstvo gdje je sunce prije mnogo godina reklo – ovo je bez-dan, ali gdje mašta može svašta, pogotovu kad je smisli glava dječja, pa sve postane Sloboda nečija.

Vojin Perić
 
Vojin Perić: 'Čovječja ribica'

redateljica  Petra Radin
scenografija, kostimografija, rekviziti i lutke  Sara Lovrić - Caparin
autor glazbe  Željko Špoljarić
Lullaby (Uspavanka) Johannes Brahms
oblikovatelj svjetla  Nenad Lalović
koreografkinja   Maja Kovač
vizualni identitet predstave kuna zlatica
 
igraju:
voda, mama  Dajana Biondić
djevojčica Vida  Suzana Bliznac
čovječja ribica  Milenko Zeko
zlatna ribica Željko, račić Štipko, Vojin Perić
 

(R.P.B., 01.03.2018)