Preskočite na glavni sadržaj

Online predstave HNK-a Zagreb privukle gotovo 300 tisuća pregleda

Projekt Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, kojim u suradnji s redakcijom 24 sata omogućuje online dostupnost nekih od svojih najpopularnijih predstava, privukao je u nešto više od tjedan dana gotovo 300 tisuća pregleda.
vrijeme: 27.03.2020.
url: https://www.hnk.hr/
 

Prošlo je više od tjedan dana otkada je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s redakcijom 24sata pokrenulo projekt 'HNK u Zagrebu u borbi protiv korona virusa', u okviru kojega se svakodnevno na YouTube kanalu 24sata, web stranici 24 sata te FB HNK i 24 sata prikazuju predstave ansambala Opere, Drame i Baleta te programi Filozofskog teatra", stoji u priopćenju HNK-a Zagreb.

 

"Kazalište u domovima naših gledatelja oduševilo je sve ljubitelje scenske umjetnosti te privuklo nove gledatelje, one koji nikad nisu imali priliku do sada pogledati predstavu u HNK u Zagrebu. Do današnjeg dana predstave HNK u Zagrebu na YouTube kanalu 24sata imaju čak 299.168 pregleda", ističe se.

 

Na taj je način zagrebački HNK nakon zatvaranja kuće 12. ožujka, uspio u ovim tragičnim vremenima izolacije uspostaviti iznova komunikaciju sa svojom publikom, ali i prelazeći virtualne granice biti prisutno u brojnim europskim i svjetskim gradovima te na različitim kontinentima, napominju iz kazališta.

 

Rekordnih 120 tisuća pregleda za "Tko pjeva zlo ne misli"

 

Prva predstava emitirana online, "Tko pjeva zlo ne misli" Renea Medvešeka, pregledana je rekordnih 120 tisuća puta, a tijekom emitiranja uživo bilo je više od 1.500 komentara.

 

Emitiran je i prvi Filozofski teatar Srećka Horvata, u kojem je gostovao bivši grčki ministra financija, političar i filozof Yanis Varoufakis, kojeg na Twitteru prati oko čak milijun sljedbenika a koji je objavu o HNK-ovu projektu i svojem gostovanju podijelio na svom Twitter profilu.

 

Prikazan je i balet "Labuđe jezero", komična opera "Ero s onoga svijeta", a večer nakon potresa u Zagrebu, u nedjelju 22. ožujka, gledatelji su imali priliku pogledati dramu "Ljudi od voska", te dan poslije i predstavu "Evanđelje" Pippa Delbona. Iznimnu gledanost zabilježio je i "Kralj Lear", a gledatelji su mogli pogledati i opere "Nikola Šubić Zrinjski" te "Don Pasquale".

 

Za Svjetski dan kazališta, koji se obilježava u petak 27. ožujka, HNK Zagreb online program nastavlja prikazivanjem, u 20 sati, drame "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. U idućim danima iz HNK-a najavljuju i baletne predstave "Petar Pan" i "Gospoda Glembajevi", drame "Ciganin ali najljepši" i "Žena", te opere "Figarov pir" i "Turandot".

 

Predstave se mogu pogledati na poveznicama: YouTube 24sata.


Facebook HNK u Zagrebu (https://www.facebook.com/hnk.hr/), Web 24sata (http://bit.ly/24sata_WEB) i Facebook 24sata (http://bit.ly/24sata_FB)

 

Prikazivanje predstava je isključivo humanitarno i nema nikakvu komercijalnu vrijednost, napominju iz HNK-a Zagreb. Pristup navedenim kanalima je u potpunosti besplatan te je zabranjeno bilo kakvo reklamiranje uz predstave.

 

Vrgoč: Pobijedimo krizu zajedno

 

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta, intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč uputila je poruku svim kazališnim umjetnicima i ljubiteljima kazališta, uz želje da zajedničkim naporima aktualna kriza bude uspješno prebrođena.

 

"Izolirani u svojim domovima komuniciramo ovih dana virtualnim putem sa svijetom i izbjegavajući dodir s drugima bilježimo se taocima toga istog svijeta", ističe se u poruci intendantice.

 

"Prije nekoliko dana zatvorili smo zgrade kazališta gotovo na svim kontinentima i postavili se u rezervne pozicije, emitirajući online predstave, nastavljajući komunikaciju s gledateljima. Iako povijest pamti vrijeme zatvaranja granica, gradova, regija, država..... ne pamti vrijeme globalnog zatvaranja kazališta. Demokratičnost naše umjetnosti čija se vrijednost upravo ponajviše iščitavala u otvorenosti, prepuštena je danas praznim gledalištima i još praznijim pozornicama", napominje Vrgoč.

 

Naši gledatelji dijele s našim umjetnicima iste strahove, iste dvojbe, ista pitanja, istu nesreću.... i u ovom specifičnom vremenu zajednički se borimo protiv nevidljivog neprijatelja, dodaje. U takvoj, svijetu još nepoznatoj, situaciji nameće se potreba za snažnom kolektivnom solidarnošću koja ne poznaje ni geografske niti ekonomske strane svijeta, smatra.

 

"Ujedinjeni u svojim dnevnim sobama čekamo vrijeme kada ćemo ponovno moći uživati u riječima izgovorenim na pozornici, glazbi koja se prenosi gledalištem i pokretima koji se izvode pred našim očima i kada će trauma ovog trenutka biti napokon iza nas. Svim našim gledateljima u njihovim domovima želim sretan Svjetski dan kazališta te da što prije uspostavimo onu najuzbudljiviju avanturu kazališnog zajedništva na relaciji između pozornica i gledališta", poručila je. (Hina)