izložba

'Vrtlozi neprekidnog kretanja', izložba Dragice Carlin


vrijeme: 01.03.2018. - 24.03.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Kranjčar, Kaptol 26

Otvorenje izložbe Dragice Carlin, 'Vrtlozi neprekidnog kretanja', održat će se 1. ožujka 2018. u 19 sati u Galeriji Kranjčar u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka 2018. 
 
Autorica o izložbi:
'Izložbom Vrtlozi neprekidnog kretanja željela sam predstaviti izbor slika Vrtloga, njihovu energiju i svjetlost koju stvaraju rastvarajući se.
Vrtlozi u sebi nose simboličku konotaciju – univerzalni su i kao takvi svojevrstan motiv neovisan o vremenu i obliku. Dolaze i odlaze, plijene naše opažanje čak i kada su nepomični. Vrtlozi prikazuju kretanje kroz trenutak, energiju života.
Vrtlozi meni odražavaju bit postojanja. Katkada nastaju u slojevima, a slojevitost se nastavlja sve dok slika ne dosegne točku u kojoj je nemoguće dokučiti kako su naslikani. Ponekad Vrtlozi daju naslutiti da predstavljaju tek djelić neke veće forme, koja postoji izvan plohe same slike – nastavljaju se preklapati sve dok čitava površina ne počne odjekivati energetskim poljem našeg bića.
Svakom slikom pokušavam uhvatiti jedan komadić naše biti. Vrtloge doživljavam kao dio krajnje nedokučivog svijeta, a kada su naslikani, oni taj misterij prenose još snažnije. Koriste se kao metafora za transcendentalnu stranu značenja kako bi oprizorili stvarnost koju isprva ne možemo ni vidjeti ni opisati, već samo pretpostaviti.
Slikanje je veoma spekulativan proces; boja budi moja osjetila i omogućava mi da razmišljam na određeni način. Promatram prirodu, situacije i ljude u kontekstu njihovih vlastitih života. Pokušavam shvatiti kako stvari oko mene postoje i zašto postoje baš tako kako postoje. Ovaj proces odabira predstavlja neprekidno propitivanje misli i materijala, stvaranje energije koja je ključna za moje slike i koja postaje stvaran subjekt mog istraživanja.
Dakle, slikanje je u brojnim aspektima neprekidan razgovor s izvanjskim svijetom. Moje misli usmjerene su na tjelesnost boje, njezine osobine i svjetlo. Slike proizlaze iz intenziteta boja i pigmenata koje koristim, njihove debljine, prozirnosti, svjetlosti ili tame.
Moj rad dubinski je instinktivan. Pokreće me ono što boja može učiniti i, još više, što ja mogu učiniti s bojom. Kombinacija tekstura, boja, svjetla, sjene i oblika dodaje slojeve vizualnom značenju mojih radova, a potezi mog kista postaju pojava koja vodi našu percepciju do energetske frekvencije koja pak vodi moje misli i, slijedom toga, stvaranje umjetnosti. (...)' (Dragica Carlin)

https://www.facebook.com/GalerijaKranjcar/

(D.H.F., 28.02.2018)

Tagovi: dragica carlin