Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen Priručnik za provjeru informacija iz medija

Elektronička knjiga "Priručnik za provjeru informacija iz medija: Metode i alati za analizu lažnih vijesti, dezinformacija i ostalih online manipulacija", autora Radoslava Dejanovića, objavljena je na mrežnim stranicama Društva za zaštitu novinarskih prava (DZNAP).
vrijeme: 19.03.2020.
url: https://dznap.hr/prirucnik-za-provjeru-informacija-iz-medija/

Kako ističu u DZNAP-u, prvi dio priručnika pruža uvid u vrste lažnih vijesti i načine na koji nastaju, mehanizme kojima se šire te pojašnjava kako se boriti protiv njih.

Drugi dio priručnika nudi praktične savjete za korištenje besplatnih, javno dostupnih alata za provjeru informacija, pomoću kojih je moguće provjeriti istinitost neke vijesti ili informacije, uočiti plagiranje i modifikacije te zaključno procijeniti njezinu istinitost.

"Priručnik je namijenjen novinarima, ali i svima ostalima koji žele naučiti kako razlikovati točnu informaciju od dezinformacije i manipulacije. Priručnik može čitatelju pomoći u razvoju vlastitih vještina za analizu podataka i filtriranje informacija kojima smo izloženi svakodnevno i u velikim količinama", poručila je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Građani moraju razviti sposobnosti kritičkog promišljanja i, ako je potrebno, istraživanja i provjeravanja vijesti. Jedini način kojim možemo doskočiti širenju lažnih vijesti i informacijskih manipulacija jest imati educiranu populaciju, ljude koji neće upijati vijesti poput spužve, slijepo i nekritički, već će o njima razmišljati i razborito ih propitivati, poruka je autora Dejanovića, računalnog stručnjaka, novinara i pisca.

"Priručnik za provjeru informacija iz medija", ističe DZNAP, s njihovih je mrežnih stranica u desetak dana bio preuzet više od 2000 puta. (Hina)