Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački muzeji odgodili programe, dio njih zatvoren

Zagrebački muzeji prilagodili su se novonastaloj situaciji na različite načine, gradski i državni uglavnom su još otvoreni, no odgodili su sva događanja vezana uz bilo kakvo okupljanje ljudi, dok su privatni, većinom usmjereni na turističke posjete, već zatvorili svoja vrata.
vrijeme: 17.03.2020.

U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva kulture, muzeji i galeriji odgodili su daljnjega sve svoje programe, otvorenja izložbi, predavanja, promocije knjiga, koncerte. Nove termine objavit će kad će to biti moguće.

Među njima su Muzej Mimara, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori (uključujući Kulu Lotrščak), Umjetnički paviljon, Arheološki muzej u Zagrebu, Etnografski muzej, Tiflološki muzej (koji je obustavio i individualne i grupne posjete) i Hrvatski prirodoslovni muzej.

Hrvatski povijesni muzej je također odgodio sve programe, ali i obustavio grupne posjete na svim svojim lokacijama - na Gornjem gradu, u Memorijalnom muzeju Ivana Gorana Kovačića (Lukovdol) te na izložbi u Francuskom paviljonu. Pojedinačni posjeti su mogući isključivo uz samostalno razgledavanje.

Svi oni muzeji koji su i dalje otvoreni, uz opasku da će tako biti sve dok ne dobiju drugačije upute, kažu da su poduzeli preventivne mjere u cilju zaštite posjetitelja i zaposlenika, postavljenim dezinfekcijskim sredstvima i preporukom za  najmanje jedan metar udaljenosti među posjetiteljima.

Zbog pripreme izložbe stalnog postava Moderne galerije “Hrvatska likovna umjetnost 19. – 21. st.”  i retrospektive slikara Vatroslava Kuliša, Moderna galerija je ionako zatvorena  od 24. veljače do 30. ožujka.

Muzej za umjetnost i obrt ponudio je i virtualni obilazak tri kata svog stalnog postava, a putem društvenih mreža stavio i link na najveću virtualnu izložbu mode projekta u kojem je sudjelovao, We Wear Culture, s više od 180 renomiranih kulturnih institucija.

Tehnički muzej otkazao je i dolaske grupnih posjeta stalnom postavu, a iako ostaje i dalje ostaje otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, neće biti organizirana vodstva i posjet rudniku, predavanja u planetariju te se neće održavati demonstracije u Kabinetu Nikole Tesle.

Do daljnjega su zatvoreni Muzej prekinutih veza, Muzej čokolade, Muzej iluzija. (Hina)