Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Etnografski opus fotografa Stühlera' u Zadru

Izložba fotografija Dragutina (Karla) Stühlera (1886.-1954.) iz Etnografskog muzeja Split, predstavlja se od 12. do 26. ožujka 2020. zadarskoj publici, u Kneževoj palači.
vrijeme: 12.03.2020.
mjesto: Zadar, Kneževa palača

Dragutin (Karlo) Stühler  je jedan od najboljih splitskih fotografa koji je djelovao od oko 1920. do 1953. godine. Do sada je bio poznat kao reportažni fotograf koji je bilježio važne trenutke iz života grada Splita, njegove spomenike i vedute.

Ova izložba prezentira drugu, manje poznatu dimenziju njegova rada vidljivu na fotografijama nastalim u ruralnim prostorima Dalmacije od 1935. do 1953. godine. One su privukle našu pozornost na dvojak način; kao zorni dokumenti koji su svojevrsne etnografske bilješke o načinu života dalmatinskog seljaka u to vrijeme te kao pokazatelji Stühlerova fotografskog majstorstva.

Izložbom je predstavljeno oko 30 fotografija u velikom formatu koje su izdvojene iz njegova opusa što se čuva u Etnografskom muzeju Split, a sadrži oko 1500 snimaka koji su u novije vrijeme digitalizirani.

O svemu tome će biti riječi na otvorenju izložbe u Kneževoj palači u Zadru 12. ožujka 2020. u 12. sati. Tom prigodom bit će upriličena prezentacija Stühlerova terenskog putovanja na Pag 1953. godine s fotografijama, među ostalima i nekoliko snimljenih na zadarskoj tržnici. 

Organizator: Narodni muzej Zadar – Etnološki odjel.