koncert

Tradicionalni koncert 'In memoriam Lovro pl. Matačić' Zagrebačke filharmonije


vrijeme: 16.02.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Tradicionalni 'In memoriam' koncert kojim se Zagrebačka filharmonija svake godine prisjeća svog dugogodišnjeg šefa dirigenta Lovre von Matačića održat će se u petak, 16. veljače, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a tom će prilikom uglednome dirigentu Vladimiru Kranjčeviću biti uručena Nagrada Lovro pl. Matačić 2018. za životno djelo. 

"O Lovri von Matačiću i njegovu značaju, ne samo u hrvatskoj, nego i u europskoj i svjetskoj glazbi, zna se nadaleko. Za sebe je tvrdio kako je 'samo skromni interpretator genijalnih djela' - i uistinu, to je bio", stoji u najavi.

Za pult Zagrebačke filharmonije prvi je puta stao 1927. godine, da bi se nakon Londona, Berlina, Beča, Rima i Tokija vratio u Zagreb te od 1960. do 1970. godine obavljao funkciju šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije.

Svojeg dugogodišnjeg šefa dirigenta Orkestar se prisjeća tradicionalnim godišnjim 'In memoriam' koncertom, a ove godine, Filharmoničarima će u petak u Velikoj dvorani Lisinski ravnati ugledni američki maestro Dennis Russell Davies, operni i koncertni dirigent, pijanist i komorni glazbenik smatran jednim od izuzetno inovativnih i poduzetnih dirigenata u svijetu klasične glazbe.

Filharmoničari će izvoditi djela Felixa Mendelssohna-Bartholdyja (Mirno more i sretno putovanje) i Josepha Haydna (Sinfonia concertante u B-duru), te 11. simfoniju kompozitora Phillipa Glassa.

"Maestro Russel Davies svoju će inovativnost najbolje prikazati kroz solističke nastupe naših glazbenika – vođe dionica oboista Branke Bošnjak, vođe dionica violončelista Jasena Chelfija, koncertnog majstora i violinista Martina Draušnika te fagotista Žarka Perišića", ističe se u najavi.

Na koncertu se tradicionalno uručuje Nagrada Lovro pl. Matačić za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Nagrada, utemeljena 1990. godine, dodjeljuje se bienalno, a ovogodišnji laureat je ugledni dirigent Vladimir Kranjčević. (Hina)
 
www.zgf.hr
www.lisinski.hr

(D.H.F., 16.02.2018)