" />
predavanje, tribina

U pozadini pametnog svijeta - razgovor s umjetnikom Andreasom Zingerleom


vrijeme: 13.02.2018. 20 h
mjesto: Rijeka; Filodrammatica (velika dvorana), Korzo 28/1

Razgovor naslovljen 'U pozadini pametnog svijeta' održat će se u riječkoj Filodrammatici u utorak, 13. veljače, s početkom u 20 sati. U njemu će Zingerle govoriti o umjetničkom istraživačkom projektu 'Behind the Smart World' čija su početna točka bili podaci preuzeti s 22 odbačena hard diska. Diskovi su pronađeni na najvećem svjetskom odlagalištu elektroničkog otpada u okrugu Agbogbloshie u glavnom gradu Gane, Accri. Ulaz je besplatan!

Agbogbloshie je jedan od okruga Accre, gusto naseljenog glavnog grada Gane, u kojem se nalazi najveće svjetsko odlagalište elektroničkog otpada. Dvadeset i dva pronađena hard diska koji su s tog odlagališta doneseni u Austriju, bili su u fokusu istraživačkog projekta Behind the Smart World. Umjetnici uključeni u taj projekt bavili su se svojevrsnim arheološkim istraživanjem pronađenog materijala i izrabljivačkim stranama prljavog posla oko elektroničkog otpada, donoseći umjetnički pogled na vrijednost digitalnih podataka i naše neprestano stvaranje i gomilanje informacija.

 

U razgovoru u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), Andreas Zingerle iz umjetničkog kolektiva KairUs predstavit će priču o spomenutim ilegalno odbačenim hard diskovima i otkriti što se može dogoditi s podacima koje zaboravimo izbrisati iz memorije uređaja koje bacimo u smeće. Također će govoriti o trilogiji Forensic Fantasies, seriji umjetničkih radova koja se temelji na temi istjecanja privatnih informacija, i o novom istraživačkom projektu kojim se kolektiv trenutno bavi na Sveučilištu Woosong u Južnoj Koreji.

 

KairUs je umjetnički kolektiv kojeg čine Linda Kronman (Finska) i Andreas Zingerle (Austrija). U radu se bave komunikacijom između čovjeka i računala, i kompjuterski posredovanom komunikacijom među ljudima. Od 2010. godine se iz različitih perspektiva bave temom internetskih prijevara, istražujući sigurnost informacija, curenje podataka, narativne strukture e-mail obmana i tehnologije koje se koriste u svrhu prijevare. U izradi radova prisvajaju metode koje koriste antropolozi i sociolozi, radi čega ih često popraćuju informacijama o arhivskom istraživanju, analizi sadržaja, promatranju sa sudjelovanjem i terenskom istraživanju. Trenutno se bave istraživanjem ranjivosti Interneta stvari i pametnih gradova, uz podršku Odsjeka za medijske i komunikacijske umjetnosti na Međunarodnoj školi Sol Sveučilišta Woosong u južnokorejskom gradu Daejeon, kroz stipendiju Korejske nacionalne istraživačke fondacije.

Organizator: Drugo more

 

Program podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Program je realiziran u okviru programa Refleks.


 

(R.P.B., 09.02.2018)