obavijest

Javno savjetovanje EK o novoj zakonodavnoj inicijativi EK vezano za rasvjetna tijela


prijava: 23.02.2018.

Europska komisija započela je s konzultacijama u vezi nove zakonodavne inicijative naziva: 'Regulatory measure on the review of ecodesign requirements for lighting products - (EU) No 1194/2012', koja je u postupku javnog savjetovanja. Rok za očitovanje je 23. veljače 2018.!
 

Svi zainteresirani dionici mogu iznijeti svoje primjedbe na poveznici (http://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-476175_en)

 

Procjena  utjecaja ove zakonodavne inicijative služi u informativne svrhe te ne utječe na odluku EK o pokretanju postupka revizije Uredbe.

 

Direktiva 2009/125/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o uspostavi okvira za utvrđivanje zahtijeva za ekološki dizajn proizvoda povezanih s energijom (SL L 285, 31.10.2009.) uspostavlja okvir za postavljanje zahtjeva Zajednice za ekološki dizajn proizvoda koji koriste energiju s ciljem osiguranja slobodnog kretanja tih proizvoda na unutarnjem tržištu.

 

Europska komisija predlaže pojednostavljenje trenutnih eko dizajn propisa za rasvjetna tijela integrirajući tri postojeća propisa u jednu Uredbu.

 

Ministarstvo kulture i dalje ostaje u kontaktu s nadležnim resorima te će se zalagati da izuzeće za područje kulture ostane zadržano jer bi ukidanje izuzeća značajno ugrozilo sektor kulture te još jednom ističemo, kako u potpunosti podržavamo stav artikuliran u peticiji upućenoj hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu protiv zabrane tungsten rasvjete.
 

(R.P.B., 09.02.2018)