Preskočite na glavni sadržaj

Filmu 'Otac' nagrada publike i Ekumenskog žirija na 70. Berlinaleu

'Otac' redatelja Srdana Golubovića, manjinska hrvatska koprodukcija čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma, prikazan je u sklopu službenog programa Panorama te se kući vraća s nagradom publike i Ekumenskog žirija.
vrijeme: 01.03.2020.
mjesto: Njemačka; Berlin
url: https://www.berlinale.de/en/home.html
 

"Nagrada publike u Panorami je jedan od najvećih uspjeha hrvatskoga filma u posljednje vrijeme budući da se radi o najvažnijoj nagradi u programu. Ekumenska nagrada žirija je još jedno međunarodno priznanje filmu. Posebno se zahvaljujemo hrvatskim članovima ekipe, Goranu Bogdanu koji tumači glavnu ulogu i Ognjenu Sviličiću, scenaristu. Ove nagrade nam omogućavaju siguran put do publike diljem Europe.", izjavili su tim povodom producenti Boris T. Matić i Lana Matić.

 

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Naslovnu ulogu u filmu Otac igra hrvatski glumac Goran Bogdan, dok scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

 

Srdanu Goluboviću ovo je bio treći put da sudjeluje u programu ovog prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi naslovi Klopka (2007.) i Krugovi (2013.) – koji su također osvojili Nagradu ekumenskog žirija.

 

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine naslovi s jakim autorskim vizijama.

 

Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea – otišla je filmu Otac koji je, osim toga, dobio i priznanje Ekumenskog žirija uz koje ide i novčana nagrada u iznosu od 2 500 eura. 

 

Izvor: HAVC