Preskočite na glavni sadržaj

XIII. Gumbekovi dani u Histrionskom domu (Odgođeno!)

Od 19. do 30. ožujka će se u Histrionskom domu održati Gumbekovi dani, ove godine trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih hrvatskih komičara, kabaretista i glumaca - Mladenu Crnobrnji Gumbeku.
vrijeme: 19.03.2020.
mjesto: Zagreb; Histrionski dom, Ilica 90
url: http://www.histrion.hr/
Sto i jednu godinu nakon što se u Zagrebu pojavio kabaret, izmišljen u Parizu 1881. kao svojevrsna kazališna forma za zabavu gostiju u kavanama koje su na originalan način htjele nadvisiti konkurenciju u kojoj je posjetitelje zabavljala glazba, Glumačka družina Histrion i njezin umjetnički ravnatelj Zlatko Vitez organizirali su 2008. u Histrionskom domu I. festival kabareta Gumbekovi dani, nazvan prema jednom od najfascinantnijih hrvatskih komičara druge polovice 20. stoljeća Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939.-2000.). On je bio i veliki majstor kabaretskog umijeća, toga specifičnog kazališnog izraza koji je u našem gradu, posebice između dva svjetska rata, bio iznimno popularan kako je u svojoj knjizi Zagrebački kabaret, slika jednog rubnog kazališta nakon iscrpnog proučavanja njegove povijesti posvjedočio jedan od naših istaknutih kazališnih kritičara i teatrologa Igor Mrduljaš.

 

Gumbek je često nastupao izvan svoje matične kuće, posebice u Glumačkoj družini Histrion gdje je 1989. pokazao svu raskoš svojega predstavljačkog umijeća u njihovoj izvedbi najvažnijega hrvatskog kabaretskog teksta druge polovice prošlog stoljeća Kavana Torso Tahira Mujičića, Nina Škrabe i Borisa Senkera u režiji Zlatka Viteza. U toj glumačkoj družini oduševljavao je i u Vitezovim režijama Hist(e/o)rijade (1983.) istih autora, Diogenešu (1993.) Tituša Brezovačkog i Zagorkinoj Tajni Krvavog mosta (1998.), te u Gričkoj vještici (1987.) u režiji Mira Međimorca i u Jalnuševčanima (1995.) u režiji Zorana Mužića. S uspjehom je nastupio i 1997. u Hrvatskom Diogenesu Augusta Šenoe i Milana Begovića u režiji Želimira Mesarića, a i svoju posljednju predstavu odigrao je na histrionskom ljetu u režiji Dražena Ferenčine. Toga se Zlatko Vitez prisjetio u najavi prvih Gumbekovih dana:”...i Gumbek i cabaret važni su histrionski međaši, od samih početaka do danas. Mladen Crnobrnja Gumbek i svoju je posljednju ulogu odigrao u Histrionu. Bilo je to u jesen 1999. godine u Doktoru pod mus J.B.Moliera na Opatovini. Tada smo još maštali o Histrionskom domu koji se danas diči i Gumbekovih poprsjem. Stoga odlučismo da Gumbek ima svoje dane, i to ne slučajno u mjesecu kada se budi proljetni život i kada trešnje na njegovoj Trešnjevci sramežljivo počnu pupati.”


Sve predstave će se održati u Histrionskom domu (Ilica 90) u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati i kupiti na blagajni Histrionskog doma ili na www.histrion.hr, te na brojeve telefona 5496 387/381.