izložba

'Između', izložba slovenskog umjetnika Tome Staniča


vrijeme: 10.02.2018. - 16.02.2018.
mjesto: Rijeka, Galerija SKC (Palach), Kružna 8

Otvorenje izložbe 'Između' slovenskog umjetnika Tome Staniča, održat će se u Galeriji SKC (Palach), u subotu, 10. veljače 2018. u 19 sati.  

Stanič svojim radovima, “Ljubavni roman”, “Tihožitje” i “Trokut”, propituje odnos gledatelja i gledanog, voajera i gledanog objekta.  Izložba nas pokušava postaviti u prostor “između”,  odnosno u dvije pozicije - s jedne se strane nalazi gledatelj u ulozi posjetitelja, voajera, odnosno uljeza koji ulazi u tuđi prostor, dok s druge strane gledatelj je taj koji je promatran, umjetničko djelo postaje promatrač te ulazi u intiman prostor posjetitelja. Također se dotiče područja tako zvane privatnosti,  današnjeg popularnog koncepta intruzije u intimu tuđeg prostora te propituje sveprisutnu fascinaciju s privatnošću.

Iako smo skloni težiti privatnosti, u današnjem visoko tehnologiziranome svijetu često i nesvjesno dijelimo informacije (intimu) o sebi, a istovremeno  uživamo u gledanju (voajerizmu) tuđih života.

Tomo Stanič (1982.) je 2010. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu, 2016. je završio studiji kiparstva na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje te je 2017. doktorirao na odsjeku za Teoretsku psihoanalizu pod mentorstvom prof. Mladena Dolara na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.  Autor je knjige „Arhitekturni gledatelj“ izdane u zakladi Studia Humanitatis, a od 2010. aktivan je urednik časopisa i zaklade Praznine. Svoje znanstvene radove s područja umjetnosti objavljuje u časopisima  Praznine, ŠUM i Problemi.
Nedavno je održao predavanja na temu Suvremene umjetnosti u Muzeju za arhitekturu i oblikovanje MAO, Modernoj galeriji i u Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani. Sudjelovao je na raznim samostalnim i skupnim izložbama, kako u Sloveniji tako i u inozemstvu.

Izložbu je moguće pogledati do 16. 2. 2018. godine, radnim danom od 17 do 20 sati. 

www.skc.uniri.hr
www.facebook.com/skc.rijeka(D.H.F., 08.02.2018)

Tagovi: tomo stanič